Kaupungit valmistautuvat jakamaan kasvomaskeja vähävaraisille – "Ihmiset varmasti itse tietävät, miten maskien hankinta vaikuttaa käytettävissä oleviin rahoihin"

1:51
Video: Kaupungit valmistautuvat kasvomaskien jakeluun – katso, mikä tilanne on eri puolilla Suomea.

Kaupungit valmistautuvat parhaillaan nopeasti kasvomaskisosituksen toteuttamiseen.  Jos kasvomaskeja ei pysty itse ostamaan heikon taloudellisen tilanteen takia, ne voi saada ilmaiseksi. Useat kaupungit aikovat jakaa maskeja vähävaraisille yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Jakelu käynnistyy pääosin ensi viikon alussa.

Espoon kaupunki aloitti kangas- ja kertakäyttömaskien jakelun vähävaraisille tänään ja sitä laajennetaan ensi viikolla. Kaupungilla on jonkun verran omia maskivarastoja ja niitä täydennetään tarpeen mukaan.

– Ajatus on, että maskeja jaetaan sosiaalitoimistoissa eri puolilla kaupunkia. Sitten olemme yhteydessä järjestöihin joilla on iso kontaktipinta Espoossa, sekä suomen-ja ruotsinkielisiin että vieraskielisiinkin tahoihin. Esimerkiksi myös ruokajakelupisteissä on tarkoitus jakaa maskeja sanoo Espoon kaupungin perusturvajohtaja Juha Metso.

Länsirajalla Torniossa jakelu alkaa heti viikonlopun jälkeen. Vähävaraisuutta ei tarvitse todistaa Torniossa.

– Meillä sosiaalitoimisto jakaa ja sitten on kansalaisjärjestö Arjen turva, jonka kanssa olemme keskustelleet. Heillä on valmius käynnistää jako maanantaina. Ihmiset varmasti itse tietävät, miten kasvomaskien hankinta vaikuttaa käytettävissä oleviin rahoihin. Ihmiset voivat anonyymisti käydä hakemassa maskeja, jos tarvitsevat, sanoo Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen.

Turussa maskien jakelun hoitaa kirkko ja kolmas sektori, joille Turun kaupunki toimittaa jaettavat maskit. Myöskään Turussa ei tarvitse todistaa vähävaraisuutta vaan ihmisten sanaan luotetaan.

– Me teemme tämän mahdollisimman yksinkertaisesti. Keneltäkään ei tulla kyselemään, että oletko vähävarainen tai miettimään, että mikä se on se kriteeri, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Vantaalla pohditaan palveluseteleitä

Turun kaupunki valmistaa maskeja itse. Myös Vantaalla harkitaan myös omaa maskituotantoa työpajoissa.

Muista MTV Uutisten haastattelimista kunnista poiketen Vantaalla harkitaan palveluseteiden jakamista vähävaraisille kasvomaskien hankintaan, kertoo Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

– Siinä asukas saisi itse valita, että minkäläisen maskin tai minkälaisia maskeja itse haluaa, sen ei tarvitsisi olla kovin virallinen, vaan se voisi olla sellainen vapaamuotoisempi palveluseteli, jolla sitten asukas itse hakisi kaupasta tai netistä ehkä sen maskin. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja