Vähävaraisille jaettujen ilmaisten kasvomaskien kysyntä yllätti Espoossa: Loppuivat hetkellisesti – ”Siinä mielessä harmillinen tilanne”

6:26
Espoon kaupunki jakaa vähävaraisille ilmaisia kasvomaskeja – näin paljon maskeja jaetaan espoolaisille.

Espoon kaupunki aloitti kasvomaskien jakamisen vähävaraisille asukkaille maanantaina. MTV Uutiset vieraili tänään Espoon Tapiolan EJYn kansalaistoiminnankeskuksessa, jossa kävijämäärät ovat olleet suuria.

Kysyntä ilmaisille kasvomaskeille on suurta. Espoon kaupunki aloitti kasvomaskien jakamisen maanantaina, ja jo silloin ne pääsivät loppumaan väliaikaisesti. Sama toistui tiistaina.

– Tämän päivän osalta emme saaneet maskeja laisinkaan, että siinä mielessä harmillinen tilanne, EJYn toiminnanjohtaja Marja Manninen kertoo.

Espoon jakelupisteistä asukkaat saavat mukaansa sekä kertakäyttömaskeja että kangasmaskeja.

Tällä hetkellä yksi henkilö voi saada mukaansa 20 kertakäyttömaskia ja neljä kangasmaskia.

Jonotus sujunut mallikkaasti

Tähän saakka maskien jonotus Espoon jakelupisteissä on sujunut ongelmitta.

– EJYn puolelta voin sanoa, että jonotus on sujunut ihan hyvin. Ihmiset kyllä kunnioittavat turvavälejä, Manninen toteaa.

Myös Espoon kaupungin aikuisten sosiaalipalvelujen aluepäällikkö Tapio Nieminen on samoilla linjoilla. Kaupunki tiedotti maskien jakelun aloittamisesta viime perjantaina.

– On oikeasti positiivinen asia, että ihmiset huolehtivat meidän kaikkien turvallisuudesta ja vastuullisuudesta esimerkiksi busseissa, hän toteaa.

Maskien kysyntä yllätti myös hänet. Niemisen mukaan maskien tarvetta on vaikea arvioida, mutta he ovat pyrkineet säätämään jakelumääriä päivittäin.

– Valitettavasti emme saaneet tälle päivälle tilausta toimitettua, mutta viimeistään huomenna aamulla niitä on jälleen jaossa.

Maskeja jaettu kymmeniä tuhansia

Espoon kaupunki on maanantain ja tiistain aikana jakanut yhteensä 28 000 kertakäyttöistä maskia ja noin 1000 kangasmaskia. Tälle päivälle kertakäyttöisiä maskeja tilattiin 30 000.

– Loppuviikon aikana saamme varmaan vielä isomman erän kangasmaskeja jakoon, Nieminen sanoo.

Espoon jakelupisteissä vähävaraisuutta ei ole vielä tähän mennessä tarvinnut perustella. Sama periaate pätee jatkossakin.

– Luotamme ihmisiin ja emme lähde kauhean byrokraattisiin toimiin, että kysyisimme tulotietoja.

– Se on jokaisen ihmisen subjektiivinen kokemus siitä, että tarvitseeko tai onko varaa hankkia maskia, Nieminen summaa.

Espoon alueella jakelupisteitä on yhteensä kahdeksan. Niistä kaksi ovat kaupungin omia ja kuusi järjestöjen ylläpitämiä.

– Kaupunkien ja järjestöjen yhteistyö sujuu todella mallikkaasti, Nieminen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja