Iljettävä löytö Jyväskylässä – kaksi marsua kellui kuolleena padossa: ”Kertakäyttökulttuuri on siirtynyt eläimiin”

Jyväskyläläinen Henna teki iljettävän löydön padosta 0:22
Katso videolta, miltä kuolleet marsut näyttivät padossa kelluessaan.

Jyväskyläläinen Henna kohtasi eilen illalla kotimatkallaan puistattavan näyn. Kankaan padolla kellui vedessä kaksi kuollutta marsua.

– Olin illalla töistä tulossa ja siskoni oli mennyt padon ohi ja soitti minulle, että tule katsomaan. Menin siihen padolle ja järkytyin, hän kertoo.

Niin sanottu citykani -ilmiö on Hennalle tuttu, mutta marsuja hän ei ole aiemmin luonnossa nähnyt.

– Ajattelin, että olisivatko ne karanneet joltakin ja pudonneet siihen patoon vaikkapa vettä etsiessään. Tuli myös mieleen, että olisiko tämä tahallista, kun niitä marsuja kuitenkin oli kaksi lähekkäin ja molemmat olivat hukkuneet.

Henna laittoi marsuista ottamansa kuvat Facebookiin siinä toivossa, että joku tunnistaisi ne tai tietäisi, miten ne patoon päätyivät.

Marsut saatiin nostettua haavilla pois

Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoinen luonnonvarainhoitaja Saija Paldanius huomasi kuvat Facebookissa ja lähti paikan päälle.

– Marsut näkyivät heti siinä vedessä. Tuttuni joka on ketterämpi kuin minä, kiipesi aidan yli haavin kera joen uomaan. Minä annoin ohjeet sillalta ja hän nosti ruumiit yksitellen ylös. Minä otin ne vastaan ja valokuvasin ja tutkin päällisin puolin.

– Marsut ovat nyt hallussani ja aion tehdä asiasta rikosilmoituksen. Soitan myös maanantaina valvontaeläinlääkärille, hän kertoo MTV Uutisille.

Osa hylkää lemmikkinsä

Paldanius ei ole törmännyt luonnossa aiemmin marsuihin, mutta niin sanotut kesäkissat- ja kanit ovat hänelle tuttu ilmiö. Valitettavasti kun osa ihmisistä hylkää lemmikkinsä.

– En sanoisi, että vapaaksi päästettyjä lemmikkejä löytyisi paljon. Mutta mielestäni yksikin on jo liikaa. Kesäkissa -ongelma on paljon puhuttu juttu, ja aiheestakin. Mutta kesäkani ongelma on olemassa yhtä lailla. Ne vaan harvemmin tulevat tietoisuuteen.

– Jyväskylän korkeuksilla on talvetkin jo ihan eri luokkaa kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Täällä luontoon päästetyillä kaneilla on heikot mahdollisuudet selvitä talvesta, Paldanius selvittää.

"Lemmikistä hankkiudutaan eroon tavalla tai toisella"

Vielä ei ole tiedossa, ovatko marsut päätyneet luontoon tahallisesti. Se on kuitenkin mahdollista ja Paldaniuksesta on ikävää, että syksyisin löytyy paljon ihmisiä, jotka haluavat eroon lemmikistään.

– Näin syksyn korvilla alkavat kaikki eläintenmyyntipalstat notkumaan "myydään tai annetaan kani" -ilmoituksia. On hankittu kani kesäksi ulkohäkkiin ja kun olisi aika siirtää kani sisätiloihin, niin osa jättää vain häkin oven auki kanille. Osa käy hylkäämässä eläimet muualle.

– Kertakäyttökulttuuri on siirtynyt myös eläimiin. Kun lapsen mielenkiinto loppuu, niin tuntuu olevan ok, että hankkiudutaan lemmikistä eroon tavalla tai toisella ja hankitaan uusi lemmikki.

Lue myös:

    Uusimmat