Eläinyhdistyksen laskutoimitus kissojen ällistyttävästä lisääntymisvauhdista hirvittää: "Tämän takia Suomessa on kissakriisi"

Kissanpentu pelastui surulliselta kohtalolta – katso Onnin koskettava tarina 2:57
Kissanpentu Onnin kohtalona oli kuolla kadulle, mutta vapaaehtoinen muutti sen elämän suunnan – katso Onnin koskettava tarina videolta!

Kissojen määrä voi kasvaa luonnossa lähes räjähdysmäisesti, jos ne pääsevät lisääntymään vapaasti. Vaasan seudun eläinsuojeluyhdistys kehottaakin kaikkia kissan omistajia leikkauttamaan kissansa, varsinkin jos ne saavat elellä ulkosalla.

Vaasan seudun eläinsuojeluyhdistykseen tuotiin vastikään tavallista suurempi määrä kissoja lyhyen ajan sisällä. Vesyn kirjoille tuli kolmessa päivässä peräti 13 uutta kissaa, joista pentuja oli 11. Kissoista kahdeksan oli narttuja.

Vesyn hallituksen jäsen ja tiedotusvastaava Anu Lehtiö päätti kissajoukon innoittamana laskea, miten paljon ne olisivat voineet tehdä pentuja, jos ne olisivat jääneet luontoon.

– Jos hypoteettisesti jokainen olisi selvinnyt jatkamaan sukua ensi vuonna ja saanut oman sisarusparvensa kokoisen pentueen, se tekisi 48 kissaa luonnon armoilla.

– Ilmastonmuutos suosii kissojen selviytymistä, ja narttukissalla voi hyvin olla vuoteen kolme pentuetta. Tässä vaiheessa kissojen määrä nousee 144:ään, alun alkaen siis kahdesta emosta, kahdessa kesässä, Lehtiö toteaa yhdistyksen Facebook-päivityksessä.

Lehtiö kertoo MTV Uutisille Vesyn yrittäneen saada yhtä nyt yhdistykseen tuotua emokissaa ja sen poikasia kiinni jo vuosia.

– Se on ollut melkoinen pentukone omalla alueellaan, eli se on meille jo niin sanotusti vanha tuttu. Vihdoinkin se teki yhteistyötä, että saimme sen kiinni.

Kissat täyttivät maan

Vesyn harras toive on, että kissa leikataan, etenkin jos kissalla on mahdollisuus päästä karkaamaan tai jos sitä jopa pidetään pääsääntöisesti ulkona – kuten etenkin maaseudulla usein tapahtuu.

– Puhukaa asian tärkeyden puolesta kaikille, jotka eivät tilanteen tasalla vielä ole. Kehottakaa ottamaan yhteyttä eläinsuojeluyhdistyksiin, jos omistaja on syystä tai toisesta täysin estynyt kustantamaan leikkauskuluja itse. Se on ainut keino milloinkaan saada tilannetta valoisammaksi näille kissasukupolville, jotka ihmisen välinpitämättömyydestä kovaa hintaa maksavat.

– Eräs ihminen aikanaan sanoi, että kun Jumala käski mennä ja täyttää maan, kissat ottivat tämän vähän turhan sananmukaisesti. Tämän takia Suomessa on kissakriisi. Vaikka se näyttäytyy vaaleanpunaisessa valossa överisuloisten pentukuvien kohdalla, on totuus kulissien takana lohduton ja julma, Lehtiö toteaa.

Kesäkissailmiö on historiaa

Lehtiön mukaan puhe kesäkissoista, eli pennuista, jotka keväällä perheeseen otetaan ja syksyllä luontoon hylätään, kannattaisi jo lopettaa.

– Minun kokemukseni mukaan niitä on tällä hetkellä ainakin meidän alueellamme talteen otetuista kissoista hyvin harva. Kissaongelmaa tekevät ennemminkin (ulkona elämään päätyneet) leikkaamattomat eläimet, jotka ovat olleet joskus joidenkuiden lemmikkejä ja jotka ovat tehneet pentuja, jotka puolestaan ovat tehneet pentuja – ja ongelma on kasvanut eksponentiaalisesti. 

Lehtiön mukaan suurimmat ulkona elävät kissapopulaatiot ovat satapäisiä.

– Jos yksikin sellainen on, puhumattakaan siitä, että niitä olisi lukemattomia, kissamäärät nousevat optimistisissakin arvioissa valtaviksi.

Hiirestystunnelmissa olevia kissoja jää nyt autojen alle

Suurin osa Suomen löytökissoista löytyy Lehtiön mukaan maaseudulta ja esimerkiksi teiden varsilta.

– Eilen huomasin autosta käsin valtatien varrella metsikössä olevan kissan. Katsoin heti, että se oli tiine tai saanut juuri pennut. Arvio pitikin lopulta paikkansa, eli se oli viimeisillään tiineenä. 

Maantiellä autoilevien kannattaa Lehtiön mukaan varoa juuri nyt metsästäjäkissoja.

– Maaseudulla vaikuttaa tilanteeseen juuri nyt se, että viljat on puitu ja kissoilla on hiirestyssesonki meneillään. Ja kun ne ovat siinä tilassa, ne eivät ole niin valppaita liikenteen suhteen kuin tavallisesti. Siksi niitä jää nyt paljon autojen alle. Joukossa on pentuja ja aikuisia. 

Lehtiön mukaan Etelä-Suomen kaupunkien ja maaseudun kissatilanne ovat "kuin eri planeetalta".

– Nyt on puhuttu siitä, miten pennut menevät heti kaupaksi, kun tulee nettiin ilmoitus, ja yksityiset ihmiset pyytävät pennuistaan tuhatta euroa. Maalla tilanne on ihan erilainen. Kissan arvo on täällä kuin toiselta planeetalta. Tilanne on täällä lohduton.

Lue myös:

    Uusimmat