Villieläinhoitola pelasti joutsenen poikasen kauhistuttavista oloista – kuin näyttelyesine: Tapauksen taustalla epäillään olevan julma, mutta yleistynyt ilmiö

0:17
Toukokuussa uutisoimme, kun joutsen seurasi hurjalla vauhdilla Roopen venettä Helsingissä – katso, kuinka pesää suojeleva lintu surffaa peräaalloilla

Raippaluodon Villieläinhoitolan Nordic Wildlife Caren toiminnanjohtaja Markku Harju kertoo pelastaneensa joutsenen poikasen kauhistuttavista oloista kotieläintilalta. Harju epäilee poikasen olevan kuoriutunut pesästä varastetusta munasta.

– Joku perhe oli tuonut poikasen tilalle, ja se oli siellä laitettu pieneen ja matalaan aitaukseen. Siellä sitä esiteltiin ihmisille, Harju kertoo.

Poikasta oli kohdeltu kuin näyttelyesinettä.

– Sillä oli joku lelujoutsen siinä vieressä, mutta muuten se oli yksin. Ihmiset pääsivät koskettelemaan sitä. Se oli todella huono paikka sille. Nälkäinen se oli kuin mikä.

0:23

Poikanen on todennäköisesti syntynyt pesästä varastetusta munasta

Harjulla on oma epäilyksensä siitä, mistä poikanen on peräisin. Hän uskoo sen olevan sama poikanen, joka tavattiin seuraamasta venettä Kyröjoella.

– Veneilijät olivat vieneet sen ensin kotiinsa ja aluksi sen piti tulla tänne. Se päätyi kuitenkin jonkinlaiselle kalkkunafarmille ja sieltä sitten kotieläintilalle.

– Tämän kyseisen poikasen epäillään olevan niin sanotusti ihmisen munituttama. Eli joku on löytänyt joutsenen pesän ja ottanut sieltä munan haudottavakseen. Siitä on tullut joutsen, ja sitten kun se kasvaa hieman, niin se on ikävä vaiva ja se viedään jokeen. Tällaisesta olin saanut ilmoituksen aiemmin, ja todennäköisesti kyseessä oli sama yksilö.

"Sanoin että äkkiä pois se sieltä"

Harju saa paljon ilmoituksia ympäri Suomea hädässä olevista villieläimistä. Tämän joutsenen kohdalla hän ei empinyt hetkeäkään. 

– Pyysin ilmoittajaa soittamaan välittömästi kunnan eläinlääkärille.

Paikallinen eläinlääkäri kävi paikan päällä vahvistamassa tilanteen ja soitti Harjulle, joka lähti oitis pelastamaan kaltoin kohdeltua joutsenen poikasta.

– Eläinlääkäri kysyi minulta, mitä tehdään. Sanoin heti, että äkkiä pois se sieltä. Sen pitää päästä sellaiseen paikkaan, jossa sitä hoidetaan kunnolla. Eläinlääkäri kysyi, voinko hakea sen ja minä lähdin heti hakemaan. Kahden tunnin sisällä hänen soitostaan joutsen oli minulla matkalla meille Raippaluotoon.

Nyt poikanen ui vapaasti avoimessa lammessa

Harjun hoitolan pihalta löytyy lampi, joka on halkaisijaltaan useita kymmeniä metrejä. Siinä joutsenen poikasen on nyt hyvä olla, sillä tovereitakin löytyy.

– Se uiskentelee siellä ja samassa lammessa on sorsapoikueita. Ainakin sorsakavereita on, Harju naurahtaa.

Joutsen asustelee nyt Harjun lammessa, mutta sillä on mahdollisuus lentää pois milloin tahansa. Lampea ei olla suljettu millään tavalla ja joutsen saattaa lähteä esimerkiksi lajitovereidensa mukaan syksyllä.

– Kyllä siitä vielä kunnon luonnoneläin saadaan. Sen kanssa ei nyt olla päivittäin. Kesy se on, sille ei voi mitään tällä hetkellä. Mutta katsotaan nyt kun se kasvaa ja kehittyy, että oppiiko se normaalisti lentämään.

– Jos sen kanssa ei olla, eikä sitä paapota, niin todennäköisesti se ainakin kokeilee lähteä. Jos se päättää lähteä, se lähtee muiden yksilöiden kanssa muuttomatkalle Itämerelle tai Tanskan salmiin jonnekin.

Mikäli joutsen ei lähde, se jää Harjun luokse talvehtimaan.

– Meille tulee syksyllä ja talvella paljon kiinni jäätyneitä joutsenia. Viime vuonna minulla talvehti täällä lähes kymmenen joutsenta. Silloin se saa olla niiden kanssa.

Harju ei ole antanut joutsenen poikaselle nimeä.

– Näille, jotka lähtevät vapauteen, en anna nimiä. Se menisi jo liian henkilökohtaiseksi, ja sitten niitä tulisi paapottua enemmän.

"Eläinrääkkäystä viimeisen päälle"

Linnunpoikasten päätyminen ihmisen käsiin tällä tavalla on kauhistuttava ilmiö. Harjun mukaan tapaus ei suinkaan ole ainoa laatuaan.

– Samantyyppistä on se, että kaupasta ostetaan kananmunia ja niitä haudutetaan. Joistakin niistä onnistuu jopa hautumaan ja syntymään poikanen. Mitäpä sitä tavallinen ihminen tekee, kun kananpoikanen syntyy? Sehän kuolee nälkään. Tällaiset tapaukset ovat olleet aika paljon esillä viime aikoina.

Toiminta on Harjun mukaan hyvin julmaa.

– Se on eläinrääkkäystä viimeisen päälle.

Harju haluaa muistuttaa, ettei villieläimiä tule koskaan pitää lemmikkeinä.

–  Se on ehdottomasti lain vastaista, että luonnosta otetaan luonnonvaraisia eläimiä tai niiden munia tai häiritään pesintää.

–  En tiedä tuleeko tälle kyseiselle kotieläintilalle seurauksia, mutta se on nyt ainakin eläinlääkärin tarkkailussa. Tämä on myös heidän kannaltaan ikävä juttu. Eläinlääkäri on myös viranomainen ja hän voi tehdä rikosilmoituksen, jos katsoo sen aiheelliseksi.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja