Ile Vainio kirjoitti Jope Ruonansuun muistolle kappaleen yhdessä yössä: "Tuntui, että Jope oli hengessä mukana" – näin hän muistelee huumorikuningasta

3:36
Ile Vainio muistelee ystäväänsä Jope Ruonansuuta – kertoo MTV:lle, kuinka bongasi "täysin omaa luokkaansa" olevan huumorin mestarin

Ilkka ”Ile” Vainio tunsi heinäkuussa menehtyneenJope Ruonansuun yli kaksi vuosikymmentä. Nyt hän muistelee rakasta ystäväänsä MTV Uutisille Ruonansuun muistokonsertin alla.

Puhelimeen vastaa väsynyt taiteilija, joka on valvonut edellisen yön. Syy valvomiselle jo itsessään herkistää: sanoittajakonkari kirjoitti torstain ja perjantain vastaisena yönä Enkeli Jope -nimisen kappaleen heinäkuussa menehtyneen ystävänsä kunniaksi. 

– Siitä tuli todella koskettava. Olen kappaleeseen itse todella tyytyväinen. Nyt väsyttää, mutta olen onnellinen, että sain sen tehtyä, Ilkka ”Ile” Vainio sanoo. 

– Tuntui, että Jope oli hengessä mukana. Hän antoi parhaat vinkit laulun sanoille. 

"Saamme olla kiitollisia Jopelle"

Kappale sanat on sovitettu Juha Vainion säveltämän Sellaista elämä on -kappaleen melodioihin. 

Vainio esittää kappaleen tänään Jope Ruonansuun kunniaksi järjestetyssä muistokonsertissa, joissa esiintyy valtava määrä Ruonansuun tunteneita artisteja – Vicky Rostista ainoan Euroviisu-voiton Suomelle tuoneeseen Lordiin

– Kappale on tehty miehelle, joka luonut meille kaikille suurta iloa ja antanut valoa. Jope on tehnyt huumoria, jotta meillä olisi täällä parempi olla, Vainio sanoo herkistymisen sävy äänessään.

– Saamme olla kiitollisia Jopelle. Hän teki uskomattoman työn. Hän oli todella taitava, mies jatkaa kehujen listaa. 

Yhteistyötä kahden vuosikymmenen ajan

Ile Vainio tunsi Jope Ruonansuun noin kahden vuosikymmenen ajan. Vuosiin mahtuu useita kulta- ja platina-albumeita, naurua ja todellista ystävyyttä. 

Ystävysten yhteistyö musiikin parissa alkoi jo varhain 1990-luvulla, kun kaksikko alkoi tehtailla menestysalbumeita. 

– Löysin Jopen huumorifestivaaleilta. Hän oli jo silloin ylitse muiden.  Juha Vainio sanoi silloin minulle, että tuosta sinulle Ile tulee hyvä artisti.

Ruonansuu piti esikuvanaanVesa-Matti Loiria, joka myös arvosti suuresti Ruonansuun työtä musiikin, näyttelemisen ja komiikan parissa. 

– Jopella oli hyvä maku. Hän oli tinkimätön ja monialainen huumorimies – hän osasi kaiken näyttelijänä, muusikkona. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Vainion mukaan Jope Ruonansuu onnistui imitaattorina herättämään hahmot ainutlaatuisella tavalla henkiin – hän teki imitaatiosta oman taiteenlajinsa. 

Ruonansuu oli Vainion mukaan kansantaiteilija, joka vetosi suomalaisiin sukupolvesta riippumatta. 

– Voin sanoa, että hän on Suomen historiassa yksi kaikkein parhaimpia viihteen tekijöitä. Vaikka hän lähti taivaaseen todella nuorena miehellä, hän ehti tehdä h*lvetin hienon uran. 

Kappaleet ja levyt syntyivät nopeasti: "Jope oli huumorinero"

Vainio toimi Ruonansuun levyjen tuottajana ja kaksikko tehtaili parisenkymmentä menestysalbumia. Lauluja sanailijoiden kynästä on syntynyt satoja, ja levyt valmistuivat suorastaan salamannopeasti. 

Kun studioon marssittiin levyntekoon, se oli valmis viikon kuluttua ensimmäisistä lyriikoista. Jo kahden viikon kuluttua Ruonansuu piteli käsissään platinalevyä. 

– Jope oli huumorinero. Hän loi nerokkaasti huumoria, jossa oli syvyyttä ja jokin viesti. 

– Kun niitä kaikkia nyt peilaa ja katsoo jälkeenpäin, olimme aina ajassa kiinni. Kun esimerkiksi televisiossa alkoi Tanssii Tähtien Kanssa, me teimme Tanssii Läskien Kanssa.

– Oli erilaisia teemoja. Finnhits taipui meidän käsittelyssämme Finnshits, Vainio jatkaa. 

Paavo Väyrynen halusi viedä Ruonansuun oikeuteen

Samalla, kun Ruonansuu viihdytti suomalaisia hauskoilla sanoituksillaan, huumorimielessä tehdyt kappaleet aiheuttivat hyvin voimakkaitakin soraääniä.

Yksi kipakka palaute tuli Paavo Väyrysen avustajalta. 

– Väyrysen joku sihteeri soitti ja sanoi, että meidän täytyy lähteä oikeuteen. Jope sanoi, että me lähdetään mielellämme, Vainio sanoo naurahtaen. 

– Jope ei ollut ilkeä, ne olivat vain terävää ja sydämellistä huumoria. 95 prosenttia piti kunnia-asiana päästä hänen kappaleeseensa mukaan.

"Suomen kansa rakasti Jopea"

Vainion mukaan yksi Ruonansuun musiikin menestymisen avaimista oli se, että Ruonansuun kappaleet olivat ajassa kiinni, mutta samalla ajattomia. 

Lisäksi ”huumorikuningas” teki kaiken aina suurella sydämellä. 

– Suomen kansa rakasti Jopea, Vainio sanoo.

MTV Uutiset näyttää Jopen Ruonansuun Aatteleppa Jope -muistokonsertin tänään verkkosivuillamme kello 19 alkaen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja