Ile Vainio järkyttyi Jope Ruonansuun kuolemasta – muistelee hetkeä, jolloin törmäsi ensimmäisen kerran viihteen monitaituriin: "Täysin omaa luokkaansa"

3:36
"Jope oli täysin uniikki" – katso, kuinka pitkäaikainen ystävä ja työkaveri Ile Vainio muistelee edesmennyttä Jope Ruonansuuta.

Jope Ruonansuu menehtyi lauantaina. Ile Vainio muistaa pitkäaikaisen ystävänsä ja työkaverinsa todellisena viihteen ja taiteen monilahjakkuutena.

Muusikko ja taiteilija Jope Ruonansuu menehtyi lauantaina 56 vuoden iässä. Ruonansuu muistetaan viihteen ja taiteen todellisena monilahjakkuutena.

Sanoittaja Ile Vainio teki Ruonansuun kanssa yhteistyötä vuosikymmenien ajan. Tieto pitkäaikaisen työkaverin ja ystävän kuolemasta veti Vainion mielen matalaksi. 

– Vähän aikaa sitten, ehkä pari kuukautta sitten oltiin yhteyksissä. Luulin, että olisi ehditty nähdä vielä, sanoo Vainio, jota Ruonansuu tsemppasi, kun hän sairastui syöpää.

– Me tehtiin Jopen kanssa parikymmentä albumia yhdessä. Vuonna 1991 alettiin tehdä yhteistyötä, useita Ruonansuun levyjä tuottanut Vainio sanoo.

Hän muistaa yhä hetken, kun törmäsi Ruonansuuhun ensimmäisen kerran.

– Löysin Jopen Kuopiosta huumorifestivaaleilta kisasta, jossa olin tuomarina. Jope oli täysin ylivoimainen: täysin omaa luokkaansa ja täysin uniikki ja teki omaa hienoa huumoriaan nerokkaalla ja sydämellisellä otteella. Kun menin tervehtimään häntä, meillä lähti heti synkkaamaan ystävyys, Vainio muistelee ja sanoo Ruonansuun olleen mestari myös stand-upissa ennen kuin stand-uppia edes tehtiin Suomessa.

– Hän loi omaa taidettaan. Jos Spede oli kova, niin oli Jopekin. Imitaatioissa kyse ei ollut pelkästä äänestä, vaan siinä oli myös ihminen ja persoona mukana. 

Vainio muistuttaa, ettei Ruonansuu ollut lahjakas ainoastaan huumorin parissa, vaan myös sanoittajana ja artistina. Hän kertoo, että vain joitain kuukausia ennen kuolemaansa Ruonansuu oli tahtonut luovuttaa Vainiolle ja toiselle ystävälleen ja esikuvalleen Vesa-Matti Loirille myös heistä tekemänsä muotokuvat.

–  Huumori on vaikea laji, ja Jope oli siinä mestari, mutta hänellä oli myös herkkä puoli. Hän teki muun muassa hienon laulun enkeleitä toisillemme, josta tuli klassikko. Hän olisi tahtonut tehdä herkempää musiikkia enemmän, mutta sanoin sitten aina, että tehdään huumoria, kun sitä ihmiset häneltä odottavat.

–  Olen helvetin kiitollinen Jopelle kaikesta. Meillä on ollut hyviä hetkiä valtavan paljon. Hän oli särmikäs, reilu ja suora kaveri. Joskus suuttuikin, mutta leppyi nopeasti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja