Puuseppä halusi hauskuuttaa – "Matkivasta kulkurista" tuli koko kansan Jope ja huumorimusiikin mestari, jonka uraa runtelivat alkoholi ja vakavat sairaudet

Jope Ruonansuu on kuollut 2:41

Vuosikymmeniä suomalaisia viihdyttänyt taiteilija Jope Ruonansuu on kuollut 56-vuotiaana. Pitkän uransa aikana hän tuli tunnetuksi muun muassa imitaatioistaan, musiikista ja rooleistaan TV-sarjoissa ja elokuvissa.

Puusepäksi kouluttautunut Ruonansuu kertoi Huomenta Suomen haastattelussa vuonna 2017 muistavansa kirkkaasti hetken, jolloin hän tajusi haluavansa uran koomikkona.

– Sen ison päätöksen tein ensimmäisellä keikallani vuonna 1980. Varsinkin keikan loppupuolella kun ihmiset taputtivat ja näyttivät nauttivan show’sta, tajusin, että tämä on se minun juttuni, hän kertoi.

Olivatko jotkut hänen imitaatiohahmoistaan ylitse muiden? Katso koko haastattelu:

Vieraana Jope Ruonansuu 17:12

Päätöksen jälkeen Ruonansuu lähti tavoittelemaan unelmaansa.

Muutaman vuoden yrityksen jälkeen ura lähtikin lentoon hänen päästyään töihin paikallisradioon. Hän alkoi vetää Elvis-osasto -nimistä ohjelmaa Radio Perämeressä yhdessä toimittaja-viihdyttäjä Jari Vesan kanssa.

Kemistä ohjelma laajeni pian valtakunnalliseksi ja Ruonansuun ääni tuli tutuksi joka puolella Suomea.

Elvis-osastosta Jopet Show’hun

Vuonna 1987 M. A. Numminen ja Pedro Hietanen löysivät Ruonansuun, jonka tuloksena syntyi esikoislevy Matkiva Kulkuri. Samana vuonna Ruonansuu pääsi myös näyttämään imitaattorin taitojaan Vesa-Matti Loirin Vesku Show’hun.

Elvis-osastoa seurasi muun muassa menestysohjelma Washington Bar, jossa Ruonansuu imitoi Ylen Washingtonin kirjeenvaihtajaa Aarne Tannista.

Radio-ohjelmat avasivat tien myös televisioon ja elokuviin, missä Ruonansuu muistetaan lukusista rooleistaan.

Ruonansuu esitti muun muassa presidentti Martti Ahtisaarta Uuno Turhapuro -elokuvissa ja tuotti useita sketsiohjelmia televisioon yhdessä Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa.

Viime vuosilta Ruonansuu muistetaan omasta Jopet Show -ohjelmastaan, jota esitettiin TV2:lla vuosina 2005-2011.

Vastapainoa huumorille

Ruonansuu tuli uransa aikana tunnetuksi myös muusikkona. Alkuaikojen musiikki oli muun tuotannon tavoin tarkoitettu naurattamaan suomalaisia. 

Myöhemmin hän kuitenkin kiinnostui tekemään myös vakavampaa musiikkia, mikä ei välittömästi innostanut tuottajia. Ruonansuu muisteleekin vääntäneensä asiasta useaan otteeseen pitkäaikaisen levytuottajansa Ilkka Vainion kanssa.

– Tuottajat eivät tosiaan sitä heti nielleet. Mutta kyllä kannatti, Enkeleitä toisillemme -kappaletta on esimerkiksi ladattu yli neljä miljoonaa kertaa, hän kertoi.

Ruonansuu kertoi herkempien laulujen olevan mukavaa vastapainoa huumorille.

Pitkä kamppailu terveyden kanssa

Ruonansuu on joutunut kamppailemaan elämänsä aikana usein terveytensä kanssa.

Vuonna 2011 Ylen Kohtauspaikka: Menestyksen hinta -ohjelmassa hän avautui olleensa kiusattu koulussa ja uskoi sen laukaisseen rankan alkoholinkäytön.

Ruonansuu kävikin alkoholinkäytön takia lähellä kuolemaa vuonna 1999 saatuaan haimatulehduksen ja -tukoksen, joiden takia hän joutui myös leikkaukseen.

Vuonna 2017 Ruonansuu laihtui yli 40 kiloa lihavuusleikkauksen avulla ja kertoi iloisena Iltalehdelle housuihinsa mahtuvan nyt "kolme uutta Jopea". Laihtumistaan hän kommentoi myös MTV:lle seuraavasti:

Vain vuotta myöhemmin hän sairastui syöpään.

Eläkeunelma Jope-museosta

Ruonansuu meni naimisiin Mari-vaimonsa kanssa vuonna 2011. Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta, joista nuorin tytär syntyi vuonna 2016.

– Olin tietysti synnytyksessä mukana ja se on aina yhtä sykähdyttävä kokemus. Tippa siinä tuli linssiin, ylpeä isä kertoi tuolloin Iltalehdelle.

Vuonna 2017 Huomenta Suomen haastattelussa tuolloin 53-vuotias Ruonansuu väläytteli jo unelmiaan eläkepäivistä.

Ruonansuu kertoi suunnitelmastaan perustaa ”Jope-museo”, jossa yhdistyisivät esimerkiksi hänen intohimonsa musiikkiin ja autoihin.

– Sinne tulisi autoja, soittimia ja karikatyyrejä, joita piirtelen, hän kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat