IL: Gigantin miesmyyjät kalastelleet naisasiakkaiden tietoja lähestymistarkoituksessa

4:10
Katso myös video: Gigantin asiakastietoja vuoti ulkopuolisille järjestelmävian vuoksi marraskuussa 2019. MTV Uutiset Liven raportti tapahtuneesta.

Useat naishenkilöt ovat joutuneet Gigantissa miesmyyjien yhteydenottojen kohteeksi. Asia paljastui Iltalehden tekemässä kyselyssä.

Kyselyn kimmokkeena toimi lehden tiistaina uutisoima tapaus, jossa naisasiakas kertoo asioineensa Gigantissa miespuolisen myyjän kanssa. Mies oli kysynyt naisen henkilötietoja tarpeettomasti ja ottanut vähän tämän jälkeen yhteyttä naisen Instagram-tilin kautta. 

Iltalehti teki asiasta lukijakyselyn, jossa nousi esiin useampia vastaavia tarinoita. Naiset olivat saaneet myyjiltä yhteydenottoja sosiaalisessa mediassa tai tekstiviestejä. Viestit olivat luonteeltaan tuttavallisia ja flirttailevia.

Kyselyyn vastanneet olivat erityisen huolissaan antamiensa henkilötietojen käytöstä.

Iltalehden haastattelema varatuomari Petri Holopainen pitää tapausten määrää huolestuttavana.

Hänen mukaansa asiakkaiden henkiötietojen käyttö muihin kuin ammatillisiin tarkoituksiin voi täyttää tietosuojarikoksen kriteerit. Rangaistus tällaisista teoista voi olla sakkorangaistus tai enintään vuoden vankeustuomio. 

Gigantin viestintäpäällikkö painottaa lehdelle, että kaikki vastaavat tapaukset selvitetään yrityksen toimesta. Lisäksi hän myöntää, että myyjien kuvailtu toiminta loukkaa asiakkaiden tietosuojaa. 

Gigantti kommentoi MTV:lle

Gigantin viestintäpäällikkö kommentoi MTV Uutisille, että Gigantin myyjiä ja muuta henkilöstöä sitoo salassapitovelvollisuus, ja että yrityksessä suhtaudutaan äärimmäisellä vakavuudella kaikkiin asiakastietojen väärinkäytöksiin. 

– Jos tietojen väärinkäyttöä havaitaan, ryhdymme välittömästi asiaan kuuluviin toimenpiteisiin. Salassapitovelvollisuudesta mainitaan erikseen jokaisen Gigantissa työskentelevän henkilön työsopimuksessa. Lisäksi Gigantissa työskentelevät käyvät säännöllisesti läpi GDPR-asetukseen liittyvän koulutuksen, joka on pakollinen kaikille, viestintäpäällikkö Anniina Korpela sanoo.

– Aiomme esiin tulleiden tapausten vuoksi välittömästi uudistaa ja lisätä henkilökunnan koulutuksia tietoturvaan ja asiakastietojen käsittelyyn liittyen, jotta vastaavia väärinkäyttöjä ei tapahdu enää tulevaisuudessa.

Juttua täydennetty Gigantin kommenteilla 30.6. kello 8.25. Lisätty kappale "Gigantti kommentoi MTV:lle".

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja