Iivo Niskanen puhui kauniisti vaimostaan – lue Vuoden urheilijan puhe sanasta sanaan: "Tuli vielä ekstramuuttuja"

Voit lukea alta Vuoden urheilijana 2022 palkitun maastohiihtäjä Iivo Niskasen palkintopuheen sanasta sanaan.

Niskanen kävi Urheilugaalassa läpi matkaansa Pekingin 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailun olympiavoittoon 2022, puhui huippu-urheilun luonteesta ja lausui kauniita sanoja myös Saana-vaimostaan. 31 vuotta tänään torstaina täyttänyt Niskanen palkittiin Vuoden urheilijana neljättä kertaa, millä hän nousi jakamaan historian kärkipaikkaa edesmenneen hiihtäjälegenda Veikko Hakulisen kanssa.

Kiitoksia. Joku voisi todeta, että taas tuo Niskanen. Minulle oli kuitenkin aika pitkä aika, neljä vuotta edellisestä.

Urheilu ei joka kausi tuo niitä olympiakultia ja onnistumisia. Tähän välille on mahtunut paljon kaikenlaista.

Oikeastaan viime talven kimmoke menestykseen lähti jo vuoden 2014 olympialaisista, kun hävisin ensimmäisen henkilökohtaisen olympiamitalin 0,2 sekunnilla (15 kilometrin perinteisen väliaikalähtökilpailussa).

Seuraava mahdollisuus siihen tarjoutui tuolla Pekingissä kahdeksan vuoden päästä. Oli aika pitkän aikavälin tavoite ja halu oli olla sinä kyseisenä päivänä maailman paras. Kaiken piti tietenkin mennä nappiin, että kultaa on mahdollista voittaa.

Välillä tuli vielä sellainen ekstramuuttuja ja vastustaja kuin korona kuvioihin. Kiinaan lähteminenkin vaati sen, että on terveenä. Sitä tautia ei saanut senkään puolesta saada, että pääsee maahan.

Siitä haluan antaa ison kiitoksen omalle rakkaalle vaimolleni, että pystyimme eristäytymään niinkin sitoutuneesti ja tekemään asioita minun menestykseni eteen. Hän priorisoi kyllä omat asiansa minun asioideni taakse.

Kaikki meni loistavasti ja tosiaan saavutin sen suosikkiaseman kyseiselle päivälle, että olin ennakkosuosikkien joukossa taistelemassa kullasta sinä päivänä.

Onneksi pystyin kasaamaan itseni ja tekemään sen elämäni parhaan suorituksen just sinä päivänä ja tuomaan muutenkin onnistuneet mitalisuoritukset kotiin Pekingistä.

Kulunut kausi oli muutenkin minun urani paras. En hävinnyt sillä kyseisellä matkalla kertaakaan koko maailmancup-kauden aikana. Olen siitä tosi onnellinen.

Haluan vielä nopeasti kiittää tästä yhteisestä matkasta pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita ja totta kai sitä tukiverkostoa lähellä minun urheiluani. Ennen kaikkea valmentajat ja myös suksihuoltajat olivat aika kovan paineen alla Pekingissä tuona kyseisenä päivänä.

Tämän piti näyttää viestien perusteella kovinkin varmalta helmikuussa, että tässä ollaan Vuoden urheilijoita. Mutta minkäslainen urheiluvuosi meille Suomeen tulikaan 2022-vuodesta.

Tuli hienoja urheilusuorituksia toistensa perään. Nosteltiin Stanley Cupeja, oltiin Euroopan mestareita ja maailmanmestareita, ja sitten vielä pallo löysi koriinkin aika kiitettävästi.

Se osoittaa aika paljon siitä, minkälaisia elämyksiä urheilu tarjoaa ihmisille. Just sillä hetkellä sen suomalaisen voitto ja menestys tuntuu just maailman parhaalta, että tämä on paras tunne, mitä minä olen koskaan kokenut. Joten toivottavasti saadaan myös jatkossa nauttia yhtä hienoja sinivalkoisia urheiluhetkiä ja pystytään edustamaan maatamme omissa lajeissamme parhaalla mahdollisella tavalla.

Kiitos.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja