Ihotautilääkäri: Tämän iho-oireen takia hakeuduttava lääkäriin

Studio55-fi-lähetyksessä vieraillut ihotautilääkäri Susanna Virolainen kertoo, milloin ihomuutoksista kannattaa huolestua, ja kuinka suojautua ihoa vahingoittavalta auringolta.

Studio55.fi-ohjelmassa vierailleen ihotautilääkäri Susanna Virolaisen mukaan alkuvaiheessa olevan ihosyövän voi sekoittaa esimerkiksi ihottumaan. Yksi oire voi olla myös huonosti parantuva haava.

– Jos on parantumaton haava, ja siihen on pantu viikon verran jotain apteekista ostettavaa voidetta eikä se parane, niin kyllä täytyy hakeutua lääkäriin, Virolainen varoittaa.

– Nämähän eivät muodostu muutamien päivien tai viikkojen kuluessa, vaan aika lailla hissukseen. Ehkä siinä on myös se, että ihminen tottuu siihen, eikä siihen enää reagoida.

Virolainen kehottaa myös tarkkuuteen auringolta suojautumisen kanssa ja suositteleekin aloittamaan sen jo varhain.

– Palamisen ehkäisy täytyy aloittaa jo ihan pienestä lapsesta. Meidän täytyy muistaa suojata omat lapsemme ja lapsenlapsemme, koska palaminen nuoruudessa on suuri riskitekijä melanoomalle.

– Vahvoista suojavoiteista on hyötyä, sillä niin estetään palaminen, mutta ei pidä tuudittautua, että niiden kanssa voidaan olla 10 tuntia auringossa. Ei ollenkaan, ne ovat vain lisäsuojakeinoja. UV-suojavaatteet täytyy muistaa, sillä tavallinen t-paita ei paljon suojaa auringolta. Ja sitten vain järki käteen, että klo 11-15 ajaksi menee mieluummin lounaalle ja siestalle, Virolainen neuvoo.

Klikkaa kuvaa ja katso haastattelusta, millainen ennuste melanoomaan sairastuneita odottaa.

Studio55.fi

Tutustu MTV3.fi:n uuteen Lifestyle-sivustoon, josta löydät kaikki uusimmat Lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat