Tunnistatko tästä ihotyyppisi? Riskisi sairastua ihosyöpään on suurempi kuin muilla

Ihosyövän riski kasvaa tiettyjen ulkoisten ominaisuuksien myötä.

Riski auringon aiheuttamiin vakaviin ihomuutoksiin kasvaa ihotyypistä riippuen. Suurimmassa riskissä ovat ihmiset, joilla on ihotyyppi I tai II.

– Suomalaisista noin 30 prosenttia kuuluu näihin kategorioihin. He siis palavat helposti, Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Liisa Pylkkänen sanoo.

– Tyyppiä I edustavat punatukkaiset, vaaleaihoiset ja pisamakasvoiset henkilöt, jotka eivät oikeastaan koskaan rusketu. Tyyppiin II puolestaan kuuluvat vaaleahiuksiset ja -ihoiset ihmiset, jotka palavat helposti ja ruskettuvat vain vähän.

Mikäli ihotyyppi on edellisten kaltainen, itseään ei tulisi altistaa auringolle.

– Varsinainen auringonotto on itse asiassa tarpeetonta kenelle tahansa: kesäaikaan riittävän määrän D-vitamiinia saa olemalla auringossa kädet ja kasvot paljaina kahdesta kolmeen kertaan viikossa, 10–15 minuuttia kerrallaan, Pylkkänen sanoo.

Suomessa ihosyövälle alttiita sukuja

Riski sairastua ihosyöpään kasvaa myös runsasluomisilla ihmisillä.

– Se on synnynnäinen ominaisuus. 50–100 luomea alkaa olla jo aika paljon.

Joillakin suomalaisilla alttius sairastua ihomelanoomaan niin ikään periytyy. Heillä on niin sanottu dysplastinen luomioireyhtymä.

– Nämä suvut on yleensä tunnistettu. Heitä suositellaan käymään säännöllisissä kontrolleissa ihotautilääkärin luona, Pylkkänen kertoo.

Juttu on julkaistu alunperin elokuussa 2012.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat