Mainos

"Ihmisroskasta" puhunut Riikka Moilanen MTV:lle: "Tein virheen ja olen pyytänyt sitä anteeksi – sen hinta tuntuu kohtuuttomalta"

1:36

Riikka Moilasella on takanaan pari vuorokautta melkoista pyöritystä, kuten hän itse asian ilmaisee. Kaikki sai alkunsa Oulun kaupunginvaltuuston kokouksesta maanantai-iltana, kun varomattomasti puhuneen Moilasen sanavalinta "ihmisroska" lähti elämään sosiaalisessa mediassa.

Katso videolta kohua aiheuttanut puheenvuoro, jonka Riikka Moilanen piti Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa maanatai-iltana.

– Eilinen päivä oli aikamoinen puristus.

Kohun seurauksena eilen päättyi Moilasen työsopimus lääkäri- ja hoivapalveluja tarjoavan Pihlajalinnan Oulun toimitusjohtajana.

– Kävin juuri entisessä työpaikassani, kävimme asian läpi koko henkilökunnan kanssa. Nyt täytyy siirtyä uuden elämän rakentamiseen henkilökohtaisella tasolla. Mutta kyllä tämä oli kova kolaus.

Möläyksen vaikutusten mittasuhteet yllättivät 

Moilanen kertoo olevansa yllättynyt asian saavuttamista mittasuhteista.

– Se oli virhe, josta tuli todella suuret seuraukset paitsi yleiseen keskusteluun myös minun henkilökohtaisessa elämässäni.

– Olen yrittänyt jälkikäteen arvioida tapahtumasarjaa. Huomasin heti, että käytin väärää sanaa. Se oli ajattelematonta ja selvä virhe. 

Anteeksipyynnöt eivät kuitenkaan enää auttaneet, vaan ilmaus ihmisroskasta lähti leviämään vauhdilla sosiaalisessa mediassa

– Sebastian Tynkkysen tviitti lähti leviämään kulovalkean lailla. Ei kulunut kuin puoli tuntia, kun se oli minulla silmillä ja sylissä.

"Tarkoitukseni oli nostaa esille syrjäytyneiden tilanne"

Moilanen kertoo MTV Uutisille, että hänen tarkoituksenaan oli nostaa esille päihde- ja muista vakavista ongelmista kärsivien oululaisten tilanne.

– Koin, että oli velvollisuuteni nostaa tämä esille. Ajoitus oli huono, koska tässä oltiin juuri puhuttu konkreettisesti siivoamisesta ja roskista. Ja tästä se virhe tapahtui. Muotoilin sanat väärin.

Moilanen sanoo ymmärtävänsä, että sanavalintaa voidaan pitää loukkaavana.

– Haluan korostaa, etten missään nimessä pidä ketään ihmistä roskana.

– Olen pyytänyt julkisuuden kautta anteeksi ihan kaikilta. On sitten eri asia, antavatko ihmiset anteeksi, Moilanen sanoo.

Syrjäytyneillä kaikilla oma tragediansa

Moilasta harmittaa, että varsinainen asia jäi huomiotta epäonnistuneen sanavalinnan takia.

– Näen päivittäin, että Oulun kaduilla on syrjäytyneitä ihmisiä, jotka tarvitsevat apua. Heillä kaikilla on oma tarinansa ja oma tragediansa taustalla.

– Mutta heidän lisäkseen apua tarvitsevat myös ne ihmiset, jotka tuntevat olonsa turvattomaksi liikkuessaan Oulun kaduilla. Poliisin mukaan turvallisuusongelmaa ei ole, mutta silti meillä on ihmisiä, jotka tuntevat olonsa turvattomaksi. Tilanne ja sen ratkaiseminen pitäisi nostaa yleiseen keskusteluun, Moilanen sanoo. 

Runsaasti ikävää palautetta

Moilanen kertoo saaneensa suomalaisilta paljon negatiivista palautetta.

– Palautteen antajat syyttävät minua ihmisarvon alentamisesta. Mutta eivät nekään anna minulle kovin paljoa ihmisarvoa, jotka lähettävät minulle nyt kamalia viestejä. Jotkut viesteistä ovat todella rumia.

Tsemppiviestejäkin on tullut Moilasen mukaan valtavasti.

– Ne auttavat minua kannattelemaan itseäni tässä myllerryksessä. 

"Hinta tuntuu kohtuuttomalta"

Moilanen arvelee, että osuutensa hänen saamastaan julkisuudesta on myös sillä, että hänen työnantajansa oli juuri Pihlajalinna.

– Olin aiemmin yksityisyrittäjä ja on vaikea kuvitella, että silloinen yritykseni olisi vedetty mukaan keskusteluun.

Moilanen sanoo, että haasteena on nyt keksiä päivisin järkevää tekemistä.

– Tällä hetkellä olen aika väsynyt, mutta levollinen. Veikkaan, että tässä tulee vielä vaikeampiakin päiviä, kun aamulla ei lähdekään töihin.

– Olen hyvin työorientoitunut ihminen ja iso pala on nyt lähtenyt pois elämästäni. Se hinta tuntuu kohtuuttomalta. Mutta en voi sille enää mitään ja nyt on vaan katsottava eteen päin. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja