Iida Vainio, 19, kertoo, miten Leijonia lentokentälle vastaan meneminen kultamekossa vaikutti hänen elämäänsä

Iida Vainio meni kultamekko päällä Leijonia vastaan lentokentälle – näin se vaikutti hänen elämäänsä 4:57
Iida Vainio meni kultamekko päällä Leijonia vastaan lentokentälle – näin se vaikutti hänen elämäänsä

Iida Vainio nousi alkuvuonna rytinällä julkisuuteen. Nyt hän kertoo, miten kultamekko-kohu vaikutti hänen elämäänsä.

MTV Uutiset julkaisee uudelleen vuoden luetuimpia uutisjuttujaan. Tämä artikkeli on alun perin julkaistu syyskuussa 2022.

Iida Vainio nousi helmikuussa raketin lailla someilmiöksi, kun hän veti kultaisen glittermekon ylleen ja suuntasi olympiakultaa voittaneita Leijonia vastaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Leijonia odotteleva Vainio ikuistui lentokentältä taltioituihin kuviin ja videoihin, jotka alkoivat levitä netissä kulovalkean tavoin.

Reilut puoli vuotta myöhemmin Vainio paljastaa MTV Uutisille, miten äkillinen julkisuus vaikutti hänen elämäänsä.

Vainion mukaan kultamekko-kohu ja siitä seurannut julkisuusmylläkkä eivät muuttaneet häntä ihmisenä. Hän kertoo olevansa edelleen se sama Iida, kuin mitä hän oli aikaisemminkin.

Sen sijaan Vainio kokee, että tapaus on vaikuttanut siihen, miten hänen tuntemansa ihmiset vanhempiaan lukuun ottamatta suhtautuvat häneen. Naisen mukaan monet läheiset ja tutut ovat alkaneet hieman vältellä tapaamisia hänen kanssaan.

– Minä ymmärrän sen, koska onhan (julkisuus) iso muutos, hän tuumii.

Vainio sanoo, ettei hän ole saanut lähipiiriltään kommentteja kultamekko-kohusta. Hän kertoo yllättyneensä siitä, että lähipiiri ja tutut reagoivat asiaan hiljaisuudella.

– Enemmänkin he ovat lähteneet sille linjalle, ettei mieluummin sanota mitään, ettei tule konflikteja, hän sanoo.

Vainio kertoo ymmärtävänsä tapaamisten välttelemisen lisäksi myös lähipiirinsä hiljaisuuden. Hän uskoo, että reagoisi itse vastaavanlaisessa tilanteessa samalla tavalla. Vainio ei koe asiaa loukkaavana, sillä hän ajattelee, ettei kyse ole henkilökohtaisuuksista.

– Se on vain, koska lehtijutut ja niin pois päin, hän sanoo.

Hän kuitenkin painottaa, että on saanut aina tukea vanhemmiltaan.

Työmahdollisuudet

Lentokentälle Leijonia vastaan meneminen ja siitä seurannut näkyvyys poikivat Vainiolle työtarjouksia. Pian kultamekko-kohun jälkeen urheilupersoona Aleksi Valavuori pyysi Vainiota vetämään Kultakorneri-ohjelmaa hänen isännöimäänsä Valavuori LIVE -urheiluformaattiin. Urheilutoimittajaksi tähtäävä Vainio tarttui Valavuoren tarjoukseen.

– Se oli minulle tosi iso juttu, ja se taas aukaisi minulle oppimisen. Opin haastattelutaidon ja kaiken, mitä siinä vaaditaan, hän kertoo.

Vainio kertoo saaneensa nyttemmin uusia työtarjouksia ja jättäneensä näin ollen Valavuori LIVEn taakseen. Nykyisin hän työskentelee VIP-emäntänä ja tekee myös satunnaisesti urheilutoimittajan ja juontajan hommia.

Vainion haaveena on, että hän voisi vielä jonain päivänä tehdä vakituisesti töitä urheilutoimittajana.

– Se on ollut minulla nyt jonkun aikaa jo isoin haave ja sitä kohti mennään isosti. Toivottavasti tulee olemaan niin, että pääsisin tekemään sitä ulkomailla ja Suomessa.

Kohun mukanaan tuomat varjopuolet

Julkisuus ei ole aina pelkkää ylväissä parrasvaloissa paistattelua, vaan siihen liittyy myös varjopuolia. Äkillisesti kansan tietoisuuteen noussut Vainio kokee, ettei hän saa aina osakseen inhimillistä kohtelua.

– Ei ehkä ymmärretä, että minäkin olen ihminen siinä missä muutkin ovat. Sitten voidaan heittää kaikkia kommentteja ja kun olen vaikka kaupassa niin ottaa salakuvia ja niin edelleen, hän sanoo.

Vainio kertoo, että kerran turkulaisessa yökerhossa eräs kanssajuhlija tuli hänen luokseen ja alkoi tivata, miksi Vainio tekee niin kuin tekee ja miksi hän on sellainen kuin on.

– Sanoin, että kiitos mielipiteestä ja hyvää päivänjatkoa. Hän ei kuitenkaan lopettanut sitä vaan tuli koko ajan lähemmäs. Olin, että rauhoitu, minulla ei ole mitään sinua vastaan enkä halua aiheuttaa mitään tilannetta, hän kertaa ja sanoo, että tilanne rauhoittui sivullisen tultua väliin.

Vainio on saanut kohun myötä myös paljon erilaisia someviestejä ja -kommentteja. Osa viestittelijöistä on kannustanut ja kehunut häntä, mutta joukkoon on mahtunut myös soraääniä. Vainion kokemuksen mukaan monet hänen ikäisensä pitävät kultamekko-kohua hauskana, mutta etenkin tietty ryhmä suhtautuu siihen negatiivisesti.

– 40–50-vuotiaat naiset ovat olleet tosi vihaisia minulle siitä, ja sitä en ymmärrä. Luulisi, että heillä kun on omia lapsia varmaankin siinä iässä jo, niin he osaisivat ymmärtää enemmän, hän sanoo.

Vainio sanoo pystyvänsä lukemaan itsestään paljon asioita ilman, että ne menevät hänellä ihon alle. Hän pyrkii suhtautumaan itseään koskeviin negatiivisiin kommentteihin toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos -taktiikalla.

– Se kuuluu asiaan, että ihmiset ovat jotain mieltä. Olen ajatellut sen niin, että on parempikin, että ollaan jotain mieltä kuin se, että ei olla mitään mieltä ja olen mitäänsanomaton. Haluankin herättää välillä mielipiteitä, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat