Ihmisoikeusjärjestön pomo ilahtui MM-kisojen siirrosta – vaatii urheilujärjestöiltä enemmän toimia jatkossa

4:07
Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson puhuu jääkiekon MM-kisojen siirtämisestä pois Valko-Venäjältä

Jääkiekon MM-kilpailuiden siirtäminen pois Valko-Venäjältä oli hyvä päätös, sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson. Johansson toivoisi, että eri urheilujärjestöt vaatisivat kisaisänniltä selkeämpiä toimia ihmisoikeuksien varmistamiseksi.

Johanssonin mielestä kisojen vieminen Valko-Venäjälle olisi ollut vastuuton teko Kansainväliseltä jääkiekkoliitolta (IIHF).

– Se kertoo siitä, että iso kansainvälinen urheilujärjestö on kantanut vastuuta, jota sen tulisi kantaa, Johansson sanoo.

– Omat urheilijat ja kansa eivät kisoja halunneet. Siellä on tapahtunut hirveästi vakavia ihmisoikeusloukkauksia.

IIHF:n päätös tuli pari päivää sen jälkeen, kun kisojen pääsponsori Skoda ilmoitti vetäytyvänsä, jos kisat pelataan Valko-Venäjällä. Johanssonin mielestä Skodan päätös vaikutti selkeästi IIHF:ään.

– Minusta sekin on hyvä päätös. Se kertoo siitä yritysvastuusta ja siitä, miten yritykset ovat osallisina erilaisissa ihmisoikeusloukkauksissa tapahtumien kautta, tukevat niitä olemalla paikalla. Tämä kertoo hyvästä kehityksestä. Olisi tietysti toivonut, että päätös olisi tehty aiemmin, mutta turha jossitella. Se on nyt tehty.

Urheilun arvokisoja on viety ja viedään jatkossakin maihin, joiden ihmisoikeustilanne on kyseenalainen. Qatarin jalkapallon MM-kisat ja Kiinan olympialaiset ovat herättäneet kysymyksiä.

– Toivoisin Kansainvälisen jalkapalloliiton ja Kansainvälisen olympiakomitean vielä enemmän vaativan toimia sen varmistamiseksi, että muutokset, jotka on luvattu tehdä kisojen saamiseksi toteutuvat. Aikaisemmin ei ole merkkejä siitä, että kisat olisivat tuoneet parannusta ihmisoikeustilanteeseen, kun on järjestetty esimerkiksi Kiinassa. Päinvastoin. 

Silti Johansson uskoo, että urheilujärjestöt joutuvat jatkossa miettimään tarkemmin arvokisojen järjestämistä. Ihmisoikeusasioiden lisäksi myös muut kriisit tulee ottaa tarkemmin huomioon.

– Onko tällaisten isojen mammuttikisojen järjestäminen koronakriisin ja vielä suuremman ilmastokriisin aikana edes suotavaa. Ilmastokriisi pakottaaa miettimään, pitääkö lennättää ihmisiä ympäri maailmaa, kun siitä syntyy valtava hiilijalanjälki. Myös stadionien rakentamisesta syntyy valtava hiilijalanjälki. Ollaan murroskohdassa.

– Kaikkien etu, urheilijoiden etu, katsojien etu, koko maailman etu on se, että kisat käydään paikoissa, joissa sananvapaus on taattu, ihmiset uskaltavat puhua, on turvallista liikkua, eikä käytetä urheilupesua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja