Ihmisoikeusjärjestö Amnesty joutui lopettamaan toimintansa Intiassa – hallitus maalannut kuvaa rahanpesusta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on joutunut lopettamaan toimintansa Intiassa sen jälkeen, kun Intian hallitus jäädytti järjestön kaikki pankkitilit, Amnesty kertoo.

Järjestö on joutunut luopumaan Intian-osastonsa henkilökunnasta ja lopettamaan kaiken kampanja- ja selvitystyön Intiassa.

Amnestyn mukaan sen varainkeruusta on pyritty maalaamaan kuvaa rahanpesuna. Intian hallitus ei ole kommentoinut julkisuudessa asiaa.

Amnestyn Intian-osasto kertoo toimineensa Intian lakien mukaisesti. Järjestön mukaan pankkitilien jäädytyksessä on kyse hallinnon laajemmasta vainosta kansalaisjärjestöjä kohtaan.

Amnestyn mukaan se on tuonut toistuvasti esille esimerkiksi epäkohtia Delhin poliisin väkivallasta uutta kansalaislakia vastustaneita mielenosoittajia kohtaan ja ihmisoikeusrikkomuksista Jammussa ja Kashmirissa.

– Amnestyn Intian-osastoon ja muihin ihmisoikeusjärjestöihin kohdistuvat hyökkäykset ovat vain Intian hallituksen sortavan politiikan jatkoa, Amnestyn Intian-osasto sanoi tiedotteessaan.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan sen työtä Intiassa on häiritty aiemminkin. Viranomaiset ovat pyytäneet poistamaan sisältöä esimerkiksi järjestön Twitter-tililtä.

Hallitus syrjii muslimivähemmistöä

Aiemmin tänä vuonna Intiassa nähtiin protesteja uutta kansalaisuuslakia vastaan. Intian uusi kansalaisuuslaki nopeuttaa kansalaisuuden saamista Afganistanista, Bangladeshista ja Pakistanista tuleville siirtolaisille, mutta ei muslimeille.

Uuden kansalaisuuslain on toivottu helpottavan siirtolaisten asemaa, mutta vastustajat pelkäävät lain syrjivän maan muslimiväestöä ja olevan osa pääministeri Narendra Modin ja hänen BJP-puolueensa hindunationalistista agendaa.

BJP on kiistänyt syytökset ja sanonut muslimien olevan yhtä lailla intialaisia.

Viime vuonna Intia luopui myös muslimienemmistöisen Jammun ja Kashmirin erityisasemasta. Satoja ihmisiä vangittiin ja maan internet katkaistiin päätöstä seuranneissa mielenosoituksissa, mikä nosti huolta muun muassa YK:ssa.

Lue myös:

    Uusimmat