Mainos

Lähes täydellinen tietoverkkojen pimento Kashmirissa, ihmiset turvautuvat radioon saadakseen uutisia – YK pelkää ihmisoikeusrikkomuksia, joista kuultaisiin vasta kun on liian myöhäistä

2:04
Pakistan on katkaissut tärkeimmän junayhteytensä Intian kanssa.

Kashmirin tietoverkot ovat olleet lähes täydellisessä pimennossa siitä asti, kun valtaapitävä Intia päätti evätä Kashmirin oikeuden itsehallintoalueeseen, kertoo CNN.

Itsehallintoalueen lakkauttamisilmoituksen jälkeen Intia lähetti Kashmiriin tuhansia sotilaita ja katkaisi kaikki internet- ja mobiiliyhteydet.

Katko on vaikuttanut laajakaistayhteyksiin, mobiili-internetiin, tekstiviesteihin ja puhelinpalveluihin. Paikalliset ovatkin CNN:n mukaan kaivaneet esiin vanhat radiolähettimensä, jotta he kuulisivat uutisia.

Kashmirissa on myös raportoitu poliitikkojen pidätyksistä ja journalistien työnteon estämisestä. Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät, että alueella tapahtuu ihmisoikeusrikkomuksia, koska tietoverkkojen pimennon vuoksi kansainvälinen yhteisö ei kykene kunnolla seuraamaan tapahtumia. 

– Laaja-alainen tietoverkkojen katkaisu näin tulenarkana aikana rikkoo törkeästi kansalaisten oikeutta saada tietoa vapaalta lehdistöltä, sanoi toimittajien oikeuksia puolustavan CPJ-järjestön vanhempi tutkija Aliya Iftikhar lausunnossaan.

Järjestö vaatii Intian pääministeri Narendra Modilta, että hän poistaa tietoverkkojen rajoitukset ja antaa journalistien tehdä työtänsä.

– Tiedonkulun katkaisulla ei ole sijaa demokratiassa, Iftikhar sanoi.

Tietoverkkojen katkaisu entistä yleisempi keino konflikteissa

CNN ei ole tavoittanut Kashmirin alueella tietoverkkoja ylläpitävää Telecom -yritystä kommentoimaan katkosta.

Lehden mukaan tietoverkkojen katkaisusta, tai niiden häirinnästä esimerkiksi hidastamalla, on tullut yhä yleisempi keino hallita ihmisiä. Sitä voidaan käyttää myös estämään valeuutisten leviämistä, mutta yleensä negatiiviset vaikutukset ovat positiivisia isompia. 

Kommunikaation katkos voi aiheuttaa ihmisissä levottomuutta ja pelkoa.

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) ihmisoikeusasioiden edustaja sanoi olevansa hyvin huolissaan Kashmirin tilanteesta. Edustajan mukaan pelkästään se, miten niukasti alueelta saadaan tietoa, on huolestuttavaa.

Pakistanin pääministeri Imran Khan on sanonut maansa vievän Intian viimeaikaiset toimet Kashmirin alueella YK:n turvallisuusneuvostoon. Intia ja Pakistan ovat kiistelleet Kashmirin alueesta jo yli 70 vuotta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja