"Ihmiset luulevat, että kauneutta voi mitata" – uudessa laihuusvillityksessä naisen tulee olla yhtä kapea kuin paperiarkki

Uudessa somehaasteessa osallistujat mittaavat vyötäröään A4-arkkilla. Ilmiö on herättänyt runsaasti vastustusta: osa kritisoijista ehdottaa sarkastisesti seuraavaksi haasteeksi post-it-lapun taakse mahtumista.

#A4waist- tai #A4WaistChallenge-haasteessa osallistujat pitävät pystyssä seisovaa A4-kokoista arkkia vyötärönsä edessä osoittaakseen, miten kapeavyötäröisiä ovat. Villitys alkoi kiinalaisissa some-kanavissa nimeltä Weibo ja WeChat. Esimerkiksi näyttelijä Zhang Li osallistui haasteeseen.

A4-arkin koko on 21 cm x 29 cm. Tässä haasteessa paperia ei tosin saa pitää vaakatasossa; jotta haasteen läpäisisi, vyötärönympäryksen täytyisi siis olla noin 63 senttiä.

Vertailun vuoksi: muotimaailman nollakokoiseen vaatteeseen mahtuu, jos vyötärö on noin 61–64 -senttinen

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kiinalainen villitys, joka ihannoi laihuutta. Vaikka länsimaissa pluskokoisia malleja on nähty jo myös muotinäytöksissä, Kiinassa paino on edelleen arka asia ja arvostelun kohde. Aiemmissa Kiinasta alkunsa saaneissa haasteissa on täytynyt kasata rivi kolikoita ulkonevan solisluun päälle tai koskettaa omaa napaa niin, että käsi kiertää ensin selän kautta. Kolmannessa haasteessa sujautettiin kynä tai muita esineitä rinnan alle: idean kannattajien mukaan vain "oikeat naiset" pystyvät kannattelemaan tavaroita rintojensa alla.

Jos olet lihava, ihmiset ympärilläsi kertovat sen sinulle

Erään kiinalaisen journalistin mukaan Kiinassa naisen painon kommentointi on niin normaalia, ettei kukaan edes kyseenalaista sitä.

– Jos olet lihava, ihmiset ympärilläsi kertovat sen sinulle. Se on hyvin normaalia, Sydney Morning Heraldin kirjoittaja kuvaa serkkunsa sanoja.

#A4waist-ilmiö on herättänyt runsaasti vastustusta. Osa vastustajista ehdottaa seuraavaksi haasteeksi post-it-lapun taakse mahtumista; toiset tyytyvät kertomaan, ettei kauneutta voi mitata paperilla. Moni on mitannut itsensä paperilla ja näyttänyt samalla keskisormea, tai kirjoittanut paperiin vihaisia terveisiä haasteen kannattajille.

Myös naisten oikeuksia puolustava kiinalainen Xiao Meili pitää villitystä äärimmäisen typeränä.

– Kaikki ovat hyvin taikauskoisia ja puhuvat siitä, missä kulmassa poskipäiden tulee olla, miten korkea nenän pitää olla tai kuinka monta senttiä silmien väliin pitää jäädä. Ihmiset luulevat, että kauneutta voi mitata, Meili kuvaa Guardian-lehdessä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Joidenkin arvostelijoiden mukaan haasteessa voi myös huijata: paperilla ja kuvakulmalla voi kikkailla niin, että kuka tahansa mahtuu paperinpalan taakse.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Ahdistaako? Apua saat videolta:Lue myös:

    Uusimmat