Ihastu marjoihin – lue yllättävät terveysvaikutukset!

Marjat ovat hyväksi ihmisen terveydelle monella tavalla. Tiesitkö nämä faktat marjoista?

Mikään ei ole parempaa kuin tuoreet marjat. Monet marjat ovat luonnostaan makeita, joten niiden eteen ei juurikaan tarvitse nähdä vaivaa. Pelkkä huuhtelu riittää luomaan marjoista terveellisen välipalan.

2,5 desissä marjoja on 100 milligrammaa C-vitamiinia, eli lähes yhtä paljon kuin appelsiinimehussa. C-vitamiini auttaa etenkin ihmisen immuunijärjestelmää. Mansikoissa on lisäksi myös muun muassa kalsiumia ja magnesiumia.

Marjoista löytyy varmasti myös jokaisen makuun jotakin. Jos et pidä mansikoista, vadelmista, karpaloista tai mustikoista, kokeile loganmarjaa, herukoita, karviaisia tai vaikkapa puolukoita!

Värien salaisuus

Marjojen värin määräävät pigmentit ovat hyväksi ihmisen terveydelle. Marjoissa on phytokemikaaleja ja flavonoideja, jotka auttavat torjumaan esimerkiksi tietyntyyppisiä syöpiä. Karpaloissa ja mustikoissa taas on ainesosia, jotka auttavat virtsaputkentulehduksiin.

Valitse oikein

Jokaisessa ruokakaupassa on laaja valikoima tuoreita tai pakastettuja marjoja. Etsi kypsiä, värikkäitä ja kiinteitä marjoja, joissa ei ole merkkejä homeesta tai likaisia kohtia. Myös pakastemarjat ovat herkullisia ja hyväksi ihmiselle.

Tarjoiluideoita

Monia marjoja voi tarjoilla sellaisenaan, kuten mansikoita, mustikoita ja vadelmia. Jos haluat jotain erikoista, kokeile näitä ideoita.

– Lisää marjoja täysjyvämuroihin

– Sekoita kulhossa marjojen sekaan rasvatonta kermavaahtoa ja pähkinöitä

– Kaada tuoreita vadelmia vaniljajogurtin sekaan

– Tee pakastemarjoista, banaanista ja rasvattomasta maidosta herkullinen pirtelö

MTV3/Helmi

Lähde: Nutrition.about.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat