Idahon perunaosavaltiosta Yhdysvalloissa löydettiin kenties vanhimmat todisteet ihmisen läsnäolosta Amerikoissa

Idahon osavaltio luoteisessa Yhdysvalloissa tunnetaan perunoistaan. Nyt se nousee historian kartalle myös siksi, että Cooper´s Ferry -nimiseltä arkeologiselta kaivaukselta on löytynyt ehkä vanhimmat merkit ihmisen läsnäolosta Amerikoissa. Löytö myös tuo lisätietoa siitä, mitä kautta ihmiset tulivat nykyiseen Amerikkaan.

Teräviä kivityökaluja, eläinten luiden sirpaleita, hevosen hampaan palasia, tulisija. Muun muassa näitä kaivettiin esiin Salmonjoen ja Rock Creekin yhtymäkohdassa Cottonwoodin kaupungin lähellä läntisessä Idahossa.

Jopa 16 600 vuotta sitten

Oregonin yliopiston tutkijoiden radiohiiliajoituksen mukaan ihmisen paikallaolon merkit voivat olla jopa 16 600 vuotta vanhoja – ehkä vanhimmat löydetyt merkit Homo sapiensin läsnäolosta Amerikoissa, ja myös ihmisen ja eläimen kanssakäymisestä siellä.

Paikalla tehtiin kaivauksia jo 1960-luvulla. Niimíipuu-heimon suullisen perimätiedon mukaan paikalla oli ollut varhaisemmin Nipéhe-niminen kylä, kertoo tutkimusta johtanut antropologian professori Loren Davis Oregonin yliopistosta.

Pohjoista Amerikkaa peitti tuolloin osin paksu jääpeite. Nykyinen Cooper’s Ferry sijaitsi jäämassojen eteläpuolella.

– Cooper’s Ferryssä olleet ihmiset olivat metsästäjiä ja kerääjiä, jotka elivät pienissä, todennäköisesti alle 25 hengen ryhmissä, ja jotka liikkuivat moneen kertaan vuodessa elintärkeiden resurssien perässä, sanoo Davis uutistoimisto Reutersille.

Ihmiset Amerikkoihin veneillä, eivät maasiltaa pitkin?

Science-julkaisussa ilmestynyt tutkimus tukee uudempaa tulkintaa, että ihmiset saapuivat Amerikkaan Tyynenmeren reunoja kulkevaa reittiä veneillä, eivät Siperian ja Alaskan välillä ollutta Beringin maasiltaa ja jäämassojen keskellä ollutta jäätöntä väylää pitkin.

Joidenkin tutkijoiden mukaan tämä jäästä vapautunut käytävä olisi avautunut noin 14 800 vuotta sitten, eli myöhemmin kuin mihin Cooper’s Ferryn löydöt viittaavat.

Kulttuuriyhteyksiä koilliseen Aasiaan?

Tutkijoiden mukaan jotkin löydetyt terävät kiviesineet voivat olla keihäänkärkiä tai nuolen osia, muistuttavat vastaavassa käytössä olleita esineitä pohjoisessa Japanissa. Tällaisia on löydetty Japanista, ja ne on päivitetty hieman vanhemmiksi kuin Cooper’s Ferryn löydöt.

– Oletamme, että tämä voi viitata kulttuuriyhteyksiin pohjoisen Tyynenmeren reunoilla eläneiden varhaisten kansojen välillä, ja että perinteiset teknologiset ideat levisivät koillisesta Aasiasta Pohjois-Amerikkaan edellisen jääkauden lopulla, Davis pohtii.

Elinolot keskellä suuria nisäkkäitä

Tutkimustuloksia on haastettu, kuten hyvään tieteen tekemiseen kuuluu.

Niin tai näin, ihmiset elivät keskellä eläinkuntaa, joka on osin jo kuollut sukupuuttoon: sapelihampaisia kissaeläimiä, mammutteja, mastodontteja, mutta myös hevosia, biisoneita ja kameleita.  

Lue myös:

    Uusimmat