Merkittävä löytö! Ankannokkaisten dinosaurusten fossiileja löydetty Chilestä – luultiin eläneen vain pohjoisella pallonpuoliskolla

Tältä näytti ankannokkainen dinosaurus, joka vaelsi Chilessä 70 miljoonaa vuotta sitten 2:57
Ankannokkainen dinosaurus saattoi tutkimuksen mukaan painaa jopa tuhat kiloa ja kasvaa neljän metrin pituiseksi.

Chilen eteläosissa Patagonian syrjäisillä jokilaaksoilla vaelteli ankannokkaisia kasvissyöjä dinosauruksia noin 70 miljoonaa vuotta sitten, kertoo tuore tutkimus.

Löytöä voi pitää merkittävänä, koska ankannokkaisten dinosaurusten fossiileita on aiemmin löydetty vain pohjoiselta pallonpuoliskolta.

– Luulimme aluksi, että se kuului samaan ryhmään kuin muutkin eteläamerikkalaiset hadrosaurukset, mutta tutkimuksen edetessä huomasimme, että kyseessä olikin jotain ainutlaatuista, Chilen yliopiston tutkija Jhonatan Alarcon sanoo Reutersille.

Ankannokkainen dinosaurus saattoi tutkimuksen mukaan painaa jopa tuhat kiloa ja kasvaa neljän metrin pituiseksi. Tutkijat nimesivät löytyneen dinosauruksen Gonkoken nanoiksi.

Gonkoken on yhdistelmä kahdesta aonikenk-kielen sanasta. "Gon" tarkoittaa samanlaista tai samankaltaista ja "koken" tarkoittaa villiankkaa tai joutsenta. 

Aonikenk-alkuperäiskansa asutti Patagoniaa 1800-luvun loppuun asti.

Alarconin mukaan "nanoi" on tunnustus Mario "nano" Ulloalle, entiselle tilanhoitajalle, joka tuki ryhmää ensimmäisten löytöjen aikana.

Säilyivät Chilen eteläosissa

Ankannokkaiset dinosaurukset ovat luultavasti eläneet nykyisessä Chilessä eräänlaisina jäljelle jääneinä, arvelee Alarcon.

– Muualla maailmassa nämä alkukantaiset hadrosaurukset olivat kuolleet sukupuuttoon, mutta nykyisen Chilen eteläosissa ne jäivät henkiin.

Chilen yliopiston tutkijan Alexander Vargaksen mukaan Gonkoken ei ole kehittyneempi ankannokkainen dinosaurus, vaan pikemminkin varhaisempaa siirtymäajan lajia, joita on löydetty vain pohjoiselta pallonpuoliskolta.

– Sen löytäminen Magallanesista, niin kaukaa kaikista muista tunnetuista tämäntyyppisistä lajeista on merkittävä luonnonmaantieteellinen arvoitus, Vargas sanoo.

– Joten se, miten ne onnistuivat selviytymään eristyksissä täällä maailman eteläosissa, on myös tarina, hän lisää.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miltä ankannokkainen Gonkoken nanoi näytti.

Lue myös:

    Uusimmat