Mainos

Iäkkäiden autoilijoiden ajokykylausunnot lääkäreiden riesana

Poliisi on hukkumassa iäkkäiden kuljettajien ajokykylausuntojen tulvaan. Lääkäreiden mukaan esimerkiksi ilman ajokorttia ajavat päihdeongelmaiset ovat paljon suurempi riski liikenteessä.

Lääkäreillä on nykyään velvollisuus tehdä ilmoitus, jos iäkkään autolijan terveys ei takaa turvallista autoilua. Laki on ollut nyt voimassa neljä kuukautta, ja sinä aikana kortti on jouduttu ottamaan pois alle prosentilta tarkastetuista. Samaan aikaan poliisi on tukahtumassa todistustulvaan.

- Espoon mittakaavassa niitä tulee noin 9500 vuodessa ja suurin osa niistä kertoo, että kaikki on kunnossa. Syksyllä olemme saaneet 16 kappaletta lääkärin ilmoitusvelvollisuuteen perustuvaa todistusta, jotka kertovat, että ajokyky on mennyt. Nämä ovat niitä tärkeitä todistuksia. Suuren todistusmassan kanssa joudutaan tekemään runsaasti töitä ja olisi toivottavaa, että se vähenisi, ylikomisario Aaro Väätäinen sanoo.

Lain mukaan lääkäri voi joutua oikeuteen ja jopa syytteeseen kuoleman tuottamuksesta jos hän ei ole täyttänyt ilmoitusvelvollisuuttaan esimerkiksi iäkkään henkilön ajokyvyttömyydestä. Lääkäreiden mielestä moinen on mieletöntä.

- Mielestäni näin ei voida tehdä, vastuu ajamisesta on henkilöllä itsellään. Eihän lääkäri voi olla vahtimassa koko aikaa. Kyllä me annamme ohjeita ja neuvottelemme potilaiden kanssa, terveyskeskuslääräri Heidi Alenius sanoo.

Lääkäreiden mielestä iäkkäitä kuljettajia monin verroin suurempi liikenneriskien aiheuttajaryhmä löytyy aivan muualta kuin harmaahapsista.

- Kyllä meillä isompi ongelma ovat ne, jotka ajavat ilman korttia, esimerkiksi päihteidenkäyttäjät. Tämä ryhmä on paljon isompi, heillä ei ole korttia ollut vuosiin, mutta he ajavat silti.

Pitkäripaisen sijasta apteekin ovia aukovat iäkkäät kuskit saavat yli 9 miljoonan asukkaan Ruotsissa keskimäärin tuhat ajokieltoa vuodessa eli oletettavasti Suomessa luku noussee vuositasolla 500 - 600 vanhukseen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 13.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.