Iäkkäät liikkuvat liian vähän - järjestöt kannustavat liikkumaan

Voimistelua kotona tai ryhmässä 1:58

Tutkimustulosten perusteella suurin osa iäkkäistä liikkuu terveytensä kannalta liian vähän. Esimerkiksi Suomen Voimisteluliitto kannustaa nyt iäkkäämpiä liikkumaan Ikiliike -hankkeen avulla.

Jämsäläisellä Heikki Hirvijärvellä todettiin seitsemisen vuotta sitten selkäytimessä juurikanavan ahtauma. Lääkäri kertoi Hirvijärvelle, että liikunta voisi pelastaa miehen leikkauspöydältä ja halvaantumisen riskiltä. Lääkärin sanat saivat nyt 66-vuotiaan Hirvijärven liikkumaan ja kävelemään. Nykyisin mukaan on tullut aktiivisesti Ikiliikkujat -ryhmä, jossa Hirvijärvi käy yhdessä vaimonsa kanssa.

- Aiemmin tuli liikuttua yksin. Tämä on toisenlaista. En hae kauheaa kuntoa, vaan tärkeintä minulle on, että on hyvä olla, mies kertoo.

Jämsän Naisvoimistelijoiden järjestämän Ikiliikkujat -ryhmän lisäksi Voimisteluliiton Ikiliikkeen ryhmiä on jo 36 muulla paikkakunnalla. Tarkoitus on tarjota ikääntyneille räätälöityjä liikuntatunteja.

- Kaikki on suunniteltu ikääntyvien tarpeita ajatellen. Eli tosi tärkeinä pidetään lihasvoimaa ja lihaskunnon ylläpitämistä ja vahvistamista. Erilaisia tasapainoharjoituksia, jotka kaikki auttavat siihen, että toimintakyky pysyy hyvänä sitten vielä myöhemmälläkin iällä, projektikoordinaattori Taru Tanskanen kertoo. 

Suurin osa iäkkäistä liikkuu kuitenkin terveytensä kannalta liian vähän. Iäkkäiden terveysliikuntasuosituksen mukaan kestävyystyyppistä liikuntaa, kuten kävelyä, tulisi harrastaa useimpina päivinä viikosta - mieluusti päivittäin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttaman Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytyminen -tutkimuksen mukaan vähintään neljä kertaa viikossa puolen tunnin ajan ulkona kävelevien 65–84-vuotiaiden miesten osuus on esimerkiksi laskenut vajaassa viidessätoista vuodessa kahdeksan prosenttiyksikköä.

Vantaalla kuntoillaan rivissä tanssien

Iäkkäämmille suunnattujen ryhmäliikuntatuntien tarjonta vaihtelee alueittain.

- Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tarjontaa +60 -ikäisille on todella paljon, mutta jos mennään pohjoisemmaksi niin tarjontaa on vähemmän. Se on todella paikkakuntakohtaista, Taru Tanskanen sanoo.

Vantaalla paikallinen voimisteluseura järjestää muun muassa kuntorivitanssitunnin kerran viikossa.

- Kun ensimmäisen kerran menin, niin en olisi millään halunnut mennä, mutta ystävä houkutteli ja sitten menin sinne ja koukkuunnuin heti, Aila Kirves kertoo kesken rivitanssitunnin.

Monella ensimmäisen kerran lähteminen onkin kynnyskysymys.

- Kynnys on monelle korkea. Edellisestä liikkumiskerrasta voi olla pitkä aika mikä voi tehdä lähtemisen haasteelliseksi. Me ollaan kuitenkin paljon saatu kokonaan uusia liikkujia voimisteluseuroihin mukaan liikkumaan ja paljon sellaisia jotka eivät koskaan ole käyneet ryhmäliikuntatunneilla, Voimisteluliiton Tanskanen kertoo.

Kuntorivitanssista kokeilun jälkeen innostunut Kirves käy tunnilla nyt joka viikko. Sosiaalisen toiminnan lisäksi liikuntatunti on varsin kokonaisvaltaista.

- Ensinnäkin tämä liikunta on tällaista kivaa musiikin tahdissa liikkumista. Toisekseen tämä on hyvin tasapainoaistia kehittävää, ja motoriikkaa muutenkin kehittävää, ja muistia. Kun tässä pitää itse muistaa, ei ole ketään kuka vie, Aila Kirves naurahtaa. 

Lue myös:

    Uusimmat