IAEA: Ukrainalaisia ydinvoimalatyöntekijöitä ei ole päästetty Zaporizhzhjan ydinvoimalaan – Venäjä miinoittanut ympäristön

Viime viikolla IAEA kertoi Venäjän miinoittaneen uudelleen ydinvoimalan ympäristön.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA kertoi torstaina, että Ukrainan ydinvoimaloita pyörittävän valtionyhtiö Energoatomin työntekijöitä on estetty pääsemästä Venäjän hallussa olevaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan.

Ydinvoimalalla on nyt Venäjän kansalaisuuden ottaneita työntekijöitä, joten ei ole selvää, kuinka moneen ihmiseen uusi komento vaikuttaa. 

IAEA:n mukaan henkilöstö koostuu Venäjän kansalaisuuden ottaneista Energoatomin työntekijöistä, jotka ovat allekirjoittaneet työsopimuksen ydinvoimalaa pyörittävän venäläisen toimijan kanssa. Lisäksi ydinvoimalalla työskentelee Venäjältä lähetettyä henkilökuntaa.

Ydinvoimalan henkilökunnan määrä vähentynyt

IAEA:n lausunnon mukaan sen johtaja Rafael Grossi vierailee ydinvoimalalla ensi viikolla. Ennen tätä hän vierailee Kiovassa tiistaina.

Vieraillessaan Zaporizhzhjassa Grossi aikoo tarkastella ainakin henkilöstöä sekä hankkia lisätietoja ukrainalaistyöntekijöiden ydinvoimalalta epäämisestä.

– On ratkaisevan tärkeää, että laitoksella on pätevä ja ammattitaitoinen henkilökunta, jota se tarvitsee ydinturvallisuuteen, Grossi sanoi lausunnossa.

Grossin mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan henkilökunnan määrä on jo vähentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan lähes kaksi vuotta sitten.

Mitä iskusta Zaporizzjan ydinvoimalaan voisi seurata? STUK vastaa 11:22
Mitä iskusta Zaporizzjan ydinvoimalaan voisi seurata? STUK vastaa

Ennen sotaa ydinlaitoksella oli 11 500 työntekijää. Tällä hetkellä tehtaalla työskentelee venäläisten palveluksessa noin 4 500 henkilöä.

Viime viikolla IAEA kertoi Venäjän miinoittaneen uudelleen ydinvoimalan ympäristön. Järjestön lausunnon mukaan maamiinat oli poistettu marraskuussa, mutta tuotu nyt takaisin. Järjestön mukaan miinoitus on vastoin sen turvallisuusstandardeja.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on ollut venäläisjoukkojen hallussa maaliskuusta 2022 lähtien. Euroopan suurin ydinvoimala on joutunut tulituksen kohteeksi, ja se on irrotettu useaan otteeseen sähköverkosta, mikä on herättänyt pelkoa suuresta ydinonnettomuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat