ISW: Venäjä pyrkii hyödyntämään Euroopan äärioikeistoa Ukrainaa vastaan

Hampurissa järjestettiin perjantaina AfD:n vastainen mielenosoitus 0:45
Video: Saksassa vastustettiin Vaihtoehto Saksalle (AfD) -äärioikeistopuoluetta.

Venäjä pyrkii hyödyntämään Euroopan äärioikeistoa lyödäkseen kiilaa Ukrainan ja sen eurooppalaisten naapurimaiden välille, arvioi ISW.

Venäjä pyrkii hyödyntämään eurooppalaisen äärioikeiston kansallismielisyyttä ja näiden vaatimuksia Ukrainan alueista, kirjoittaa ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) päivittäisessä katsauksessaan.

Romaniassa äärioikeistolaispuolue AUR:n johtohahmo Claudiu Târziu väläytti maanantaina, että Romanian pitäisi yhdistyä Bukovinan, Bessarabian ja Hertsan alueiden kanssa ja että Taka-Karpatia tulisi liittää Romaniaan.

Unkarissa äärioikeistolaiseksi luonnehditun Mi Hazánk (Kotimaamme) -puolueen puheenjohtaja Laszlo Toroczkai vaati lauantaina Taka-Karpatian liittämistä Unkariin, jos Ukraina häviää sodan.

Taka-Karpatian alueella Lounais-Ukrainassa asuu runsaasti Ukrainan unkarilaisia ja romanialaisia etnisiä vähemmistöjä. Historiallinen Bukovina jakautuu Romanian ja Ukrainan kesken. 

Bessarabia taas käsittää valtaosan nykyisestä Moldovasta ja osan Ukrainasta. Hertsan alue Ukrainassa on Hertsan kaupunkia ympäröivä alue Tšernivtsin piirissä.

Venäjältä kuului jo ennen Ukrainan sotaa narratiivia "jaetusta Ukrainasta" Venäjän ja lännen välillä.

Joulukuussa Venäjä väitti, että Ukrainalla on historiallisia "aluekiistoja" Puolan, Romanian ja Unkarin kanssa, mutta Ukraina voisi säilyttää "suvereniteettinsa", jos se muodostuisi Lvivin alueen rajoista.

ISW arvioi, että Venäjä pyrkii hyödyntämään Euroopan äärioikeistoa lyödäkseen kiilaa Ukrainan ja sen eurooppalaisten naapurimaiden välille.

Kannatusmittausten mukaan AUR:n odotetaan nousevan Romaniassa toiseksi suurimmaksi puolueeksi tämän vuoden eduskuntavaaleissa.

Asiantuntijat ovat uutistoimisto Reutersin mukaan arvioineet, että puolueella on vähäiset mahdollisuudet saada koalitiokumppani hallituksen muodostamista varten.

Lue myös:

    Uusimmat