Mainos

IAEA ja Iran edistyivät ydinneuvotteluissaan

Neuvoteluissa on päästy sopuun joissakin yksittäisissä asioissa. Uusia neuvotteluja on luvassa lähiviikkoina.

Neuvottelut Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n ja Iranin välillä ovat molempien osapuolten mukaan edistyneet. Järjestön valtuuskunta päätti tänään kaksipäiväisen matkansa Iraniin.

-Kävimme rakentavia keskusteluita ja otimme muutamia tärkeitä askeleita. Jatkamme neuvotteluja lähiviikkoina, sanoi IAEA:n varajohtaja Olli Heinonen. Hän kuvaili ilmapiiriä erittäin hyväksi.

Heinosen mukaan keskusteluissa saavutettiin sopu muutamista asiakohdista, joita hän ei kuitenkaan suostunut tarkentamaan.

Iranilaisetkin tyytyväisiä

Iran puolestaan on luvannut laatia erityisen toimintasuunnitelman, jolla se pyrkii hälventämään länsimaiden epäilyksiä sen ydinohjelman suhteen. Länsi pelkää maan kehittelevän ydinasetta, Iran sanoo rakentavansa vain energiantuotantolaitoksia.

Tämän päivän iranilaislausunnot heijastelivat Heinosen kannanottoa.

-Tapaamiset olivat vakavia ja hyviä. Saavutimme hyvää edistystä, kommentoi neuvottelija Javad Vaeidi.

Heinonen ei halunnut suoraan vastata, uskooko hän ratkaisun löytyvän kiperimmissä ongelmakysymyksissä. Hänen mukaansa se saattaa olla mahdollista kenties lähitulevaisuudessa.

YK:n turvallisuusneuvosto on langettanut Iranille jo kahteen otteeseen pakotteita, koska maa ei ole suostunut jäädyttämään uraanin rikastamishankettaan. Muiden muassa Britannia on vaatinut vielä uusia rankaisutoimia Irania vastaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.