Mainos

IAEA ja ElBaradei Nobel-veikkailujen kärjessä

Nobelin rauhanpalkinnon voittajaksi on veikattu kansainvälistä atomienergiajärjestöä IAEA:ta ja sen johtajaa Mohamed ElBaradeita.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ja sen johtaja Mohamed ElBaradei ovat kärjessä veikkauksissa Nobelin tämänvuotisen rauhanpalkinnon voittajasta. Palkinnon saaja julkistetaan tänään.

IAEA etsi turhaan joukkotuhoaseita Irakista ja joutui lähtemään maasta, kun Yhdysvallat aloitti sodan Irakia vastaan. Järjestö on pyrkinyt suitsimaan myös Pohjois-Korean ja Iranin mahdollisia ydinasepyrkimyksiä. Oslossa toimivan Kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin johtajan Stein Tönnessenin mukaan järjestö on toiminut "lahjomattomasti amerikkalaisten painostuksesta huolimatta". Hän veikkaa palkinnon saajaksi nimenomaan IAEA:ta. Järjestö egyptiläisine johtajineen on myös vedonlyöjien suosikki.

Lähellä kärkeä ovat myös amerikkalaiset poliitikot Richard Lugar ja Sam Nunn, jotka ovat tehneet työtä ydinaseriisunnan puolesta entisessä Neuvostoliitossa, sekä YK:n Irak-asetarkastajien entinen johtaja, ruotsalainen Hans Blix.

Christian Michelsen -instituutin johtajan Gunnar Sörbön mielestä nyt olisi oikea hetki antaa palkinto IAEA:n tapaiselle järjestölle, kun maapallon suurissa konflikteissakaan ei ole tapahtunut mitään merkittävää edistystä.

- Rauhan suhteen ei näytetä otettavan pitkiä askeleita eteenpäin missään, Sörbö sanoo.

Hän mainitsee Lähi-idän, jossa konflikti jatkuu ja Sudanin, jossa rauhansopimus ei ole vielä selviö. (MTV3-STT-NTB-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.