Hyvätuloiset voivat kieltää verotietojensa luovuttamisen medialle entistä helpommin – jo liki 250 ihmistä haluaa salata tietonsa

Jo 70 ihmistä on kieltänyt verotietojensa luovutuksen medialle – miten se on mahdollista? 5:40
MTV Uutiset Live kertoi viime vuonna, miksi verotietojen salaaminen mahdollistettiin. Vuonna 2019 julkaistussa lähetyksessä Verohallinnon Noora Kontro kertoo päätöksen taustoista.

Yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevat voivat kieltää verotietojensa luovuttamisen medialle entistä helpommin. Tietojen salaaminen onnistuu nyt sähköisessä palvelussa. Tänä vuonna jo 247 ihmistä on pyytänyt verottajaa salaamaan tietonsa tiedotusvälineiltä. Määrä kasvanee loppuvuodesta. 

Keskustelu hyvätuloisten verotietojen julkisuudesta alkoi viime vuonna. Tiedotusvälineet saavat vuosittain verottajalta listan, johon on kerätty yli 100 000 euroa ansainneiden nimet, tulot ja maksetut verot. Tietoja käytetään journalistisiin tarkoituksiin. 

Viime vuonna Verohallinto ilmoitti, että hyvätuloiset voivat vastustaa verotietojensa luovuttamista medialle. Muutoksen taustalla oli uusi tietosuoja-asetus.

Verottajan tulkinnan mukaan ihmisillä on asetuksen nojalla oikeus vastustaa tietojensa luovuttamista toimittajille "henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen" liittyvällä perusteella. Asetuksessa ei ole tarkemmin määritelty, mitä henkilökohtainen erityinen tilanne tarkoittaa.

Viime vuonna uutta mahdollisuutta käytti hyväkseen 233 ihmistä. Heidän verotietojaan ei luovutettu julkisuuteen. Kaikkiaan tietojen salaamista pyysi noin 600 ihmistä, mutta osaa pyynnöistä ei ehditty käsitellä, sillä ne tulivat Verohallinnolle myöhässä. 

Useimmiten tietojen luovuttamista vastustettiin esimerkiksi terveyteen tai turvallisuuteen liittyvillä perusteilla. Verottaja hyväksyi kaikki ajoissa tulleet luovuttamiskieltopyynnöt.

Satojen ihmisten verotiedot jäämässä piiloon

Tänä vuonna yhä useamman hyvätuloisen tulo- ja verotiedot näyttävät jäävän pimentoon. Tähän mennessä jo 247 ihmistä on pyytänyt verottajalta, ettei heidän tietojaan luovuteta tiedotusvälineille. Ylitarkastaja Noora Kontro Verohallinnosta uskoo, että määrä kasvaa vielä huomattavasti. 

Tietojen salaaminen on helpompaa kuin viime vuonna, sillä tällä kertaa tietojen luovuttamista voi vastustaa Verohallinnon omavero-palvelussa. 

Kontron mukaan uusi palvelu otettiin käyttöön käytännön syistä. Viime vuonna eri tavoin tulleiden pyyntöjen käsitteleminen oli hallinnolle iso rumba. 

Kritiikkiä toimintatavasta

Moni tiedotusvälineiden edustaja kritisoi viime vuonna uutta toimintatapaa. Luovuttamiskieltojen katsottiin rapauttavan julkista keskustelua suomalaisten tuloista. 

Verohallinnon Noora Kontro on eri mieltä. Hänen mukaansa verotietojen luovuttaminen medialle on ylimääräinen palvelu. Tiedot saa yhä Verohallinnolta, jos osaa kysyä, sillä tuloverotustiedot ovat lain mukaan julkisia. 

– Niitä on edelleen mahdollista saada nimien perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat