Hyvästit lumelle – loskakaaos on täällä – huomisesta alkaen sää lauhtuu reilusti plussan puolelle

Sään lauhtuminen alkaa huomenna etelässä. Forecan meteorologi Kristian Roine kertoo, että huomenna päivällä maan eteläosissa lämpötila alkaa kohota ja etelätuuli voimistua. Samalla on syytä kaivaa loskarit esille, sillä keli muuttuu märäksi. Tästä alkaa pitkä lauha jakso, jolloin lumille voi etelässä heittää hyvästit, Roine ennustaa. 

– Huomisiltana etelä- ja länsirannikolla on jo useita lämpöasteita: Ihan rannikon tuntumassa on 2-3 astetta ja lounaissaaristossa 4-5 astetta. Etelä- ja Länsi-Suomen sisämaassa mittari on nollassa, Roine kuvaa. 

Ylihuomenna keskiviikkona tilanne jatkuu Roineen mukaan melko samanlaisena. 
– Myös Perämeren pohjukkaan, Kemin seudulle ja siitä ylöspäin Tornionjokilaaksoon virtaa lämmintä ilmaa. Pohjoisessa on paikkoja, joissa ollaan suojan puolella. 

Nollaraja maan etelä- ja keskiosan sisämaasta näyttäisi Roineen mukaan nousevan Oulu-Joensuu-linjalle torstaina. 

– Tuolloin myös Pirkanmaa, Keski-Suomen maakunta, Etelä-ja Pohjois-Savo alkavat olla suojasäässä.

Päätiet eivät muutu liukkaiksi

Tienpinnat eivät meteorologin mielestä kuitenkaan muutu kovinkaan liukkaiksi. 

– Päätiet ovat aika paljaita, joten en usko, että niillä mitään suurempaa liukkautta esiintyy. Sivuteillä voi tietenkin olla lumipolannetta, joka aluksi muuttuu liukkaaksi löysäksi puuroksi. Siinä voi olla vaikeaa edetä autolla, mutta se sulaa kyllä nopeasti pois, Roine ennakoi.

Jalankulkijoilla voi sen sijaan olla hetken aikaa tasapainossa pitelemistä. 
– Jos vanhoja lumia ei ole aurattu pois, niin loskan alla voi olla jäätävää liukkautta.

Lauhtuminen tuo myös sateita.

– Ensimmäinen sadealue tulee Länsi-Suomeen tiistaina myöhään illalla. Tuolloin sade tulee vetenä. Myös maan keski- ja pohjoisosissa sataa, mutta siellä sade on lunta. 

Lauha jakso kestää ja kestää

Roineen mukaan huomisesta ja keskiviikosta voi sanoa alkavan pitkän lauhan jakson. 

– Lauha kestää näillä näkymin toista viikkoa. Lämpötilat kohoavat maan eteläosissa viiden asteen vaiheelle. Lumet sulavat Etelä-Suomesta, mutta mihin se lumiraja sitten asettuu, on vielä arvoitus. Yleensä sellainen tähän vuodenaikaan sopiva lumiraja menisi Oulusta Joensuuhun, eli Kainuussa ja Koillismaalla ja Lapissa todennäköisesti lumi kuitenkin pysyy, Roine kertoo.  

Kellarit eivät kuitenkaan näillä lumimäärillä tulvi, vaikka lämpeneminen huomenna alkaakin.

– Tulvia ei aiheudu kaupungeissa, sillä lunta on loppujen lopuksi vielä vähän. Lauhtumisesta huolimatta lumi ei sula silmänräpäyksessä, vaan muutamien päivien aikana.



Lue myös:

    Uusimmat