Mainos

Nyt lauhtuu rajusti! Lämpötilan jojoilu rikkoo putkia ja aiheuttaa sähkökatkoja

Luonnonilmiöt kurittavat taas kuluvan viikon aikana, kun pakkasten jälkeen lämpötila kipuaa nopeasti plussalle suuressa osassa maata, ja saderintamat vyöryvät Suomeen. Säämuutos voi tuoda mukanaan muun muassa putkirikkoja ja sähkökatkoja.

Lauhtuminen alkaa jo huomenna iltapäivällä lounaasta alkaen, mutta iltaan mennessä pakkaset hellittävät idässäkin. Nollaraja saavutetaan lounaassa ja länsirannikolla keskiviikon vastaisen yön aikana.

– Keskiviikkoillan kuluessa suojasäätä on Päijänteeltä Keski-Pohjanmaalle asti. Torstaina lauhtuu niin, että myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on suojaa, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr.

Lämpötilassa voi tapahtua paikoin jopa 20 asteen muutos.

– Lauhinta on torstaina etelärannikolla noin viisi plusastetta, ja maan keskivaiheilla ollaan pari astetta plussalla. Mutta kyllä tämä suhteellisen talvinen sää on, että ei tässä kevät ala tulla.

Loppuviikosta lämpötila sahaa nollan molemmin puolin eteläisessä Suomessa, jolloin voi esiintyä heikkoa pakkasta.

Saderintamat vyöryvät Suomeen

Oman mausteensa säähän tuovat saapuvat sadealueet, joista ensimmäinen pyyhkäisee Suomen yli keskiviikkona päivällä ja jälkimmäinen seuraa vielä torstai-iltaan mennessä. Luvassa on vettä, räntää ja lunta riippuen vallitsevasta lämpötilasta.

– Ensimmäisessä rintamassa lunta pyryttää vähintään useita senttejä valtaosassa maata. Sataneen lumen kinosmäärää on hankala arvioida, kun lumi tulee höttönä pakkaslumena.

Etelässä sade tulee näillä näkymin kokonaan vetenä ja sulattaa maassa olevan lumen.

– Se on selvää, että lumet vähenevät. Eteläisestä Suomesta ehkä lähtee kokonaan, mutta kun mennään kohti pohjoista, niin sitä on hankala arvioida.

Torstaina lunta tulee vielä reilummin Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapin alueilla.

Vaikka lauha sää ja sade sulattaisikin lumet eteläsuomalaisesta maisemasta, uutta lunta on kuitenkin luvassa jo sunnuntaina.

Putkirikkoja ja sähkökatkoja luvassa

Nopeasti muuttuva lämpötila on saanut taas sähköyhtiön varuilleen. Esimerkiksi sähköverkkoyhtiö Loiste kertoo, että sen asiakkaiden on syytä varautua pitkiin sähkökatkoihin viikon puolivälistä alkaen.

Syynä on sähkölinjojen päällä oleva lumikuorma, jonka paino kasvaa, kun lämpötila nousee. Kasvanut painokuorma voi rikkoa sähköverkon pylväsrakenteita.

– Tilanteeseen varaudutaan kaikin mahdollisin lisävoimin ympärivuorokautisesti, Loiste kehottaa.

Meteorologi Föhr puolestaan varoittaa ihmisiä putkirikkojen vaarasta.

– Suurella todennäköisyydellä tulee erilaisia putkirikkoja, kun pakkaskauden jälkeen lauhtuu.

2:05

0:49

0:46

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.