Lumikuurot matkaavat alkavalla viikolla halki Suomen: Lunta saadaan eteläänkin – loppuviikolla lauhtuu voimakkaasti

Marraskuun viimeinen viikko tarjoaa talvisäätä moneen lähtöön. Ensin pakastuu ja maahan saadaan paikoin lunta myös etelässä. Loppuviikolla lauhtuu selvästi.

MTV Uutisten meteorologi Mette Mannonen kertoo, että pakkanen jatkuu alkuviikolla ja lämpötilat voivat laskea etelää myöten öisin alle 10 pakkasasteeseen.

– Lounaassa lämpötila kohoaa huomenna nollan vaiheille, rannikolla ehkä aavistuksen plussalle. Siellä, missä yöllä on ollut selkeää, voi aamulla olla pakkasta paikoin yli 10 astetta.

Lumikuurot matkaavat halki Suomen

Huomenna maan keski- ja eteläosan yli kulkee joitain lumikuuroja ja maa muuttuu paikoin valkoiseksi. Tällä hetkellä lunta on maassa paikoin pohjoisessa ja idässä. Eniten lunta on Koillis-Lapissa, yli 10 senttiä.

– Sadekuurot liikkuvat huomenna Pohjanmaan suunnalta kaakkoon. Kaikkialle sateita ei yllä, ja paikoin aurinkokin näkyy, Mannonen kertoo.

Viikon keskivaiheilla on poutaa, loppuviikolla lauhtuu

Hajanaiset lumisateet väistyvät maanantain aikana, ja sää on niin tiistaina kuin keskiviikkonakin laajalti poutainen. Aurinkoisinta on Mannosen mukaan lännessä ja pakkasta on koko maassa.

Torstaina tuulet alkavat kääntyä vähitellen lounaan puolelle, ja loppuviikolla sää lauhtuu.

– Lounaasta on tulossa torstaina voimallisesti lauhempaa ilmaa. Loppuviikko näyttää myös tuuliselta. Mahdolliset sateet muuttuvat vetisemmiksi, ja lämpötilat kohoavat lähes koko maassa plussan puolelle.

Tuolloin jätetään hyvästit niille vähille lumille, joita nyt alkuviikolla vielä maassa on.

– Pohjois-Lapissa lumet voivat vielä pysyä maassa.

Jäälle ei ole vielä asiaa

Osassa maata järvet ja merenrannat ovat jo jäätyneet, mutta henkeään ei kannata mennä jäälle uhmaamaan.

Viikonlopun aikana ainakin kaksi luistelemaan lähtenyttä miestä on hukkunut jään petettyä heidän allaan.

Päivystävä meteorologi Sini Tenhunen Ilmatieteen laitokselta varoittaa jäälle menemisestä.

– Jäät eivät missään nimessä kanna vielä tähän aikaan. Meri on vielä auki, ja vaikka yksittäisissä lammissa voi olla ohut jääkerros, se ei vain kanna.

Lue myös:

    Uusimmat