Hyvästi pönötys! Miesten juhlapukeutumisessa näkyy nyt rentous – vältä kuitenkin yhtä riskialtista valintaa: “Lopputulos on helposti arkinen”

Hyvästi pönötys! Miesten juhlapukeutumisessa näkyy nyt rentous 3:27
Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki summaa videolla miesten juhlapukeutumisen tämän hetken kuumimpia trendejä ja paljastaa, mikä vaate on ajaton klassikko.

Miesten juhlapukeutumisen ajankohtaisin trendi on rentous. Prameimmat puvut ja asusteet saavat väistyä värikkäiden rusettien ja taskuliinojen tieltä. Nappaa tästä jutusta vinkit tyylikkääseen juhlapukeutumiseen, jos tavoitteenasi on loistaa kesän juhlissa.

Turon pääsuunnittelija Teemu Muurimäki ja myyntiedustaja Miika Pajukangas kertoivat MTV Uutisille miesten juhlapukeutumisen trendeistä.

Turon pääsuunnittelijana työskentelevä Muurimäki tunnetaan myös muun muassa Linnan juhliin suunnittelemistaan puvuista. Hän suunnitteli viime vuoden Linnan juhliin uudenlaisen frakin, joka nähtiin useamman miesvieraan yllä. Lisäksi hänen luomuksiaan on nähty esimerkiksi Jaana Pelkosen ja Anna Puun päällä.

Muurimäki on työskennellyt suunnittelijana myös tunnetuille kansainvälisille muotitaloille, kuten Dolce & Gabbanalle.

Puvuissa on tällä hetkellä kaksi toisistaan poikkeavaa trendiä

Miesten klassisessa juhlapukeutumisessa ajankohtaiset trendit eivät näy yhtä vahvasti kuin muussa muodissa. Viitteitä ajan hengestä juhlapuvuistakin voi kuitenkin huomata.

– Jos ajatellaan taaksepäin 80-lukua tai 70-lukua, puvuissa on ollut leveitä lahkeita ja isoja olkapäitä. Nyt puvuissa on luonnollinen istuvuus, luonnolliset olkapäät, leveät kaulukset ja puvut ovat kapealinjaisia, Muurimäki kertoo. 

Pajukankaan mukaan miesten puvuissa on tällä hetkellä kaksi keskenään erilaista trendiä: väljät ja kapealinjaiset puvut. Miesten trendit seuraavat yleensä naisten muotia.

– Naisillakin näkee tällä hetkellä esimerkiksi leveämpiä housuja. Vähitellen trendit valuvat myös miesten muotiin, Pajukangas sanoo.

– Tällä hetkellä kapealinjaiset puvut myyvät, mutta rennompi fiilis ja väljempi tuote tekee tuloaan, hän kertoo.

Pajukankaan ja Muurimäen mukaan suomalaiset saavat tyyliinsä vaikutteita erityisesti italialaisten pukeutumisesta.

– Italialaiset pukeutuvat aika kapeisiin pukuihin. Skandityyliin resonoi parhaiten eteläeurooppalainen tyyli, Muurimäki sanoo.

sovitus.00_05_03_00.Still003

Suomalaiset suosivat kapealinjaisia pukuja italialaisten tapaan.

Rentous on kesän juhlapukeutumisen avainsana

Juhlapukeutumisessa kesän vahva trendi on kolmiosainen puku, johon kuuluu liivi, puvunhousut ja takki. Trenditietoinen valitsee takin kaksirivisenä.

Väreissä suositaan vaaleita sävyjä, kuten helmenharmaata. Myös sinisen sävyt ovat suosittuja, etenkin sulhasten pukeutumisessa. 

Rusetti on syrjäyttänyt juhlapukeutumisessa solmion, joka on Muurimäen mukaan tällä hetkellä hieman paitsiossa.

– Värikkäiden rusettien ohella voimakas trendi on taskuliina. Taskuliinan avulla pukuun saa helposti väriä ja ilmettä, Muurimäki vinkkaa.

Yleisesti miesten puvuissa trendikästä tällä hetkellä on rentous ja kasuaali ‘’tvisti’’.

– Juhlapukeutumisessa se näkyy siten, että tällä hetkellä ei pukeuduta yhtä muodollisesti kuin aiemmin, Muurimäki kertoo.

Rentouden voi huomata esimerkiksi puvun olkapäistä.

– Olemme tehneet aika paljon kevyttä, niin sanottua napoli-olkapäätä. Se on rantautumassa juhlavimpiinkin pukuihin.

Monet trenditietoiset valitsevat tällä hetkellä juhlapuvukseen smokin. Smokilla voidaan venyttää etikettiä: esimerkiksi Linnan juhlissa smokkia on nähty käytettävän etiketin vastaisesti. Linnan juhlien pukukoodi on frakki tai tumma puku.

– Linnan juhlissa etikettiä voidaan venyttää niin kutsutulla taiteilijan vapaudella. Jos smokki on tyylikkäästi tehty, ehkä siitä ei niin moni pahoita mieltään, Muurimäki miettii.

Valkoinen kauluspaita on varma valinta

Muurimäen mielestä juhlapukuun kannattaa lähes poikkeuksetta valita valkoinen kauluspaita.

– Valkoinen paita tekee kauniin, raikkaan fiiliksen. Se on juhlava myös sävyllisen puvun kanssa. Jos sitä lähtee rikkomaan värikkäällä paidalla tai kuosipaidalla, lopputulos on helposti arkinen, Muurimäki sanoo.

– Jos taas valitset tumman puvun kanssa tumman paidan, lopputulos voi olla tukkoinen, hän jatkaa.

Myös sulhasmuoti on rentoutunut

Sulhasmuodissakin suositaan tällä hetkellä rennompaa otetta. Saketin ja bonjour-puvun käyttö on jäänyt vähemmälle, samoin kuin prameiden solmukkeiden.

Asuun tuodaan väriä rusetilla tai taskuliinalla. Trenditietoinen sulhanen saattaa jättää rusetinkin pois.

– Vahva trendi maailmalla on, ettei sulhaspuvuissa käytetä tällä hetkellä ollenkaan kravattia tai rusettia, Muurimäki kertoo.

Ajankohtaiset trendit eivät ole yhtä kaukana Suomesta kuin ennen

Pajukangas kumoaa stereotypian siitä, että suomalainen pukeutuminen olisi muuta maailmaa valovuoden jäljessä.

– Etenkin nuoret miehet seuraavat paljon sosiaalista mediaa ja saavat sieltä vaikutteita pukeutumiseensa. Trendit eivät ole enää yhtä kaukana Suomesta kuin ennen, hän sanoo.

Muurimäen mukaan internet on vaikuttanut muodin saatavuuteen myös Suomen sisällä.

– On stereotyyppistä ajatella, että muoti olisi Etelä-Suomessa tai pääkaupunkiseudulla erilaista kuin muualla maassa. Maakunnissakin on muodista kiinnostuneita ihmisiä, ja heillä on kaikki välineet seurata maailmanluokan muotia, Muurimäki sanoo.

– Nykypäivänä suomalaiset seuraavat trendejä ja pukeutuvat hienosti, hän summaa.

Lue myös:

    Uusimmat