Hyvä valaistus auttaa sopeutumaan pimeään syksyyn – asiantuntijat paljastavat suomalaiskotien perusongelman: ”Sehän ei yleensä riitä”

Näin valaiset kotisi syysiltoihin 8:51

Hyvä valaistus auttaa viihtymään kodissa ja tekee erilaisten toimien suorittamisesta helpompaa. Riittävä valaistus on tärkeää myös ihmisen sisäiselle kellolle.

Kotona laitetaan ruokaa, luetaan, leikitään, tehdään töitä ja rentoudutaan. Hyvässä valaistuksessa on mahdollista tehdä, mitä ikinä onkaan tekemässä. Lisäksi valaistuksella voi muokata suuresti tilan ulkonäköä ja näin parantaa viihtyvyyttä.

– Valaistuksella voidaan muokata tilaa. Voi korostaa parhaita puolia tai häivyttää huonoja puolia. Valaisimilla on myös suuri rooli sisustuksessa, ne ovat usein katseen kiinnittäjiä, QUU Designin muotoilija Heli Mäkiranta kertoi Huomenta Suomessa torstaina 12. syyskuuta.

Valo vaikuttaa tilan lisäksi ihmiseen. Valolla on paljon vaikutusta ihmisen vuorokausirytmiin, unirytmiin ja sisäiseen kelloon.

– Varsinkin pimenevinä syysaamuina olisi tärkeää saada riittävästi valoa, jotta sisäinen kello käynnistyisi, Suomen Valoteknillisen Seuran toimitusjohtaja Heikki Härkönen sanoo.

Suomalaiskotien valaistuksessa yksi perusongelma

Suomalaisissa kodeissa on valaistuksen suhteen kuitenkin yksi perusongelma. Monesti huoneessa saattaa olla vain yksi valaisin keskellä kattoa.

– Sehän ei yleensä riitä. Pitäisi olla monimuotoinen valaistus, Mäkiranta toteaa.

Samaa mieltä on Härkönen.

– Kodeissa yksi ratkaiseva asia on, että siellä olisi mahdollisimman monia valaisimia. Jos keskellä kattoa on vain yksi valopiste, se ei riitä kovin pitkälle. Mitä enemmän valaisimia, sen parempi mahdollisuus on aikaansaada tarpeenmukainen valaistus ja ohjata sitä eri tilanteiden mukaan, Härkänen kertoo.

Vihreät arvot näkyvät valaisintrendeissä

Tällä hetkellä trendikkäimmät valaisimet ovat muodoltaan pyöreitä tai kaarevia. Materiaaleista suosittuja ovat luonnonmateriaalit, kuten puu ja rottinki. Mäkiranta vinkkaa, että pian muotiin ovat tulossa riisipallovalaisimet.

Valaisintrendit muuttuvat sisustrendien mukana. Tästä huolimatta Mäkiranta sanoo, että eettisyys ja ekologisuus ovat tärkeässä osassa valaisinten suunnittelua. Tuotteilta vaaditaan esimerkiksi pitkäikäisyyttä.

Ympäristökysymykset näkyvät kenties selkeämmin energiasyöppöjen hehkulamppujen vaihtumisessa ledeihin.

– Ilmastonmuutoksen kannalta siirtyminen ledeihin on ollut merkittävä parannus, Härkönen toteaa.

Led-valaistus eri muodoissaan on tuonut mukanaan sen, että vain mielikuvitus on rajana valaistuksessa. Tällä hetkellä kovinta vauhtia edistyvät valaistuksen ohjaus ja säätö. Valaisimiin alkaa tulla automatiikkaa ja tekoälyä.

Lue myös:

    Uusimmat