Hyundain takapenkillä suojaamatonta seksiä harrastanut nainen sai tartunnan kumppaniltaan – autovakuutusyhtiö tuomittiin miljoonakorvauksiin

TV:stä tuttu LER-551 on myytävänä 0:36
Näitkö jo Napapiirin sankarit -elokuvasta tuttu "verinen" tuning-Hyundai, rekisterinumeroltaan kaksimielisesti LER-551, etsi uutta omistajaa muutama vuosi sitten.

Auton omistaja ei oikeuden mukaan kertonut tartunnastaan seksikumppanilleen. Amerikkalainen vakuutusyhtiö määrättiin korvaamaan naiselle miljoonia, mutta yhtiö ei ole tyytyväinen oikeuden ratkaisuun.

Yhdysvaltalainen oikeus on katsonut, että autovakuutusyhtiö Geico on velvollinen korvaamaan 5,2 miljoonaa dollaria naiselle, joka sai papilloomaviruksen (HPV) muhinoituaan yhtiön vakuuttaman Hyundain takapenkillä. Auto kuului hänen seksikumppanilleen.

Tapaus, joka tuntuu rikkovan kaikki mahdolliset käsitykset autovakuutusten kattavuudesta, vaatii hieman enemmän avaamista.

Tapauksen taustoista kerrottakoon, että vuosimallin 2014 Hyundai Genesiksensä Geicon kautta vakuuttanut mies oli ottanut samasta yhtiöstä myös vakuutuksen, jonka tarkoitus on kattaa lisäksi autoon epäsuorasti liittyviä vahinkoja sekä oikeuskuluja; sellaisia, joita ei voida korvata suoraan auton omasta vakuutuksesta.

Vakuutusyhtiö tuskin arveli joutuvansa maksumieheksi sen vuoksi, että asiakas tartuttaisi seksikumppaniinsa viruksen, mutta näin näyttää nyt käyneen, sillä muutosta ei tullut edes ylemmässä oikeusasteessa.

Tilannetta nimittäin vakavoitti se, että miehen väitetään tienneen kantavansa virusta, mutta harrastaneen silti suojaamatonta seksiä kertomatta asiasta kumppanilleen. Mies itse kiisti syytökset ja vakuutti ottaneensa asian puheeksi kolmeen otteeseen. Hänen kerrotaan sairastaneen HPV:n aiheuttamaa kurkkusyöpää.

Kaksikko oli harrastanut seksiä useaan otteeseen syksyllä ja alkutalvesta 2017. Nainen sai kuulla HPV-tartunnastaan rutiinitarkastuksessa vuotta myöhemmin.

Jättikorvausten taustalla erikoinen sopimus

Geicon mukaan on epäselvää, että virus olisi tarttunut naiseen nimenomaan Hyundaissa tapahtuneen suojaamattoman seksin seurauksena, sillä kyse oli seurustelusuhteesta.

Vaikka miehen ottama lisävakuutus kattoikin autoon epäsuorasti liittyviä kustannuksia, oli tässä tapauksessa Geicon mukaan kyse aivan liian epäsuorasta yhteydestä.

Nainen ilmoitti alun perin haluavansa miljoonan dollarin korvauksen, mutta vakuutusyhtiö ei tähän suostunut. Vaatimus kohosi 5,2 miljoonaan dollariin eli noin viiteen miljoonaan euroon kaksikon tekemän sopimuksen myötä.

He sopivat 5,2 miljoonan dollarin korvaussummasta, mutta ehdoksi kirjattiin, että korvauksia ei tarvitse maksaa, ellei maksajana ole Geico. Vakuutusyhtiö kertoo, ettei sillä ollut tietoa tällaisesta sopimuksesta.

Vakuutusyhtiö vei piirioikeuden päätöksen 5,2 miljoonan dollarin korvauksesta liittovaltion vetoomustuomioistuimeen saadakseen tuomioon muutoksen, mutta ratkaisu oli sama kuin alemmassakin oikeusasteessa. Geicolla on vielä mahdollisuus viedä asia Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen.

Oikeus katsoi, että Geicolla oli mahdollisuus puolustaa asiakastaan vakuutuksen ehtojen mukaisesti jo siinä vaiheessa, kun nainen vaati tältä vasta miljoonaa dollaria. Yhtiö kuitenkin katsoi, ettei sillä ole velvollisuutta tehdä niin.

Vaikka HPV ei ole varsinaisesti seksitauti, on se hyvin yleisesti suojaamattomassa seksissä tarttuva virus. Tartunnalta voi suojautua myös HPV-rokotteella. Lue lisää HPV:stä esimerkiksi tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat