Hypossa nousee kysymyksiä asuntosijoitusten velkakestävyydestä

Asuntolainaluotottoja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että Suomessa asuntolainamarkkinat ovat terveellä pohjalla, jos verrataan muihin Pohjoismaihin.

Huolta herättävät kuitenkin pienten sijoitusasuntojen markkinat, jotka ovat käyneet viime aikoina kuumina.

Brotheruksen mukaan finanssikriisin jälkeen syntynyt ilmiö herättää kysymyksiä sijoitusten ja sijoittajien velkakestävyydestä.

– Kovinkaan moni näistä sijoittajista ei ole koskaan nähnyt asuntomarkkinoilla muuta kuin hintojen ja vuokrien nousua ja korkojen laskua. Miten hyvin he on varautuneet korkojen nousuun? Tai siihen että vuokrataso tai vuokrattavuus heikkenee?, Brotherus pohtii.

Pienikin muutos korkotasoon tai asuntojen vuokrattavuuteen voi keikauttaa velkavivun varaan rakennetun yhtälön. Brotheruksen mukaan kasvualueiden yksiöiden hintojen erkaantuminen muusta markkinasta kertoo siitä, että liikkeellä ovat erityisesti sijoittajat. Tarkkaa tietoa ilmiön yleisyydestä ei kuitenkaan ole tarjolla.

– Jos tapahtuu kuplan puhkeamista, niin se kohdistuu yksiökenttään. Se voi lähteä purkautumaan, kun yksiöitä rakennetaan enemmän tai kiinnostus yksiöihin laskee. Siitä en ole huolissani, että Helsingin hintataso romahtaisi.

Kaupungistumisen jatkuessa on todennäköistä, että hinnat jatkavat laskuaan muuttotappioalueilla. 

Lue myös:

    Uusimmat