Asuntojen nopea hinnannousu jatkuu Suomessa – OP:n Timo Ritakallio ei silti pelkää asuntomarkkinakuplaa, ja syy on selvä

9:10
Katso OP:n Ritakallion haastattelu – hän ei pelkää asuntomarkkinoiden ylikuumentumista hintojen kovasta noususta huolimatta.

Asuntojen hintaralli ei huolestuta OP Ryhmän pääjohtajaa Timo Ritakalliota.

Edes korona-aika ei ole hillinnyt kotimaista asuntorallia. Osuuspankkiryhmän arvion mukaan hinnat nousevat tänä vuonna keskimäärin 4,5 prosenttia ja ensi vuonna 3 prosentin vauhtia.

MTV:n Uutisextrassa vieraillut Ritakallio ei näe kuitenkaan vaaraa asuntomarkkinakuplasta.

– En näe. Meillä tilanne on huomattavasti maltillisempi kuin monissa Euroopan maissa. Meidän tuoreen analyysin mukaan itse asiassa tulojen kehitys suhteessa asuntojen hintojen kehitykseen on säilynyt ennallaan, Ritakallio sanoo. 

OP:ssa on laskettu, kuinka paljon keskituloisen kotitalouden vuosituloista tarvitaan yhden asuntoneliön hankkimiseen. Tulos ei ei ole muuttunut vuosiin.

– Se on noin viisi prosenttia. Se on ollut sama viisi prosenttia vuodesta 2014.

Mitä tapahtuu inflaatiolle?

Asiantuntijat seuraavat tällä hetkellä tarkkaan, jääkö inflaation kiihtyminen väliaikaiseksi hyppäykseksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tieto on tärkeä myös asuntovelallisille, jos ilmiö pysyy.

– Silloin se tulee tarkoittamaan sitä, että korkomarkkinat ja ennen kaikkea pitkät korot tulevat diskonttaamaan erilaisia inflaatio-odotuksia, eli korot voivat lähteä nousuun, Ritakallio arvioi.

Ilmiö tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että asuntolainojen korot nousisivat, koska tavaroiden ja palveluidenkin hinnat olisivat pysyvämmässä nousussa.

Ritakallio kehottaa asuntolainanottajia suojautumaan korkoriskiltä, varsinkin kun lainat ovat suuria ja laina-ajat pitkiä nykyään. 

– Se voi olla asia, jota kiittelee viiden vuoden päästä kovastikin.

Ritakallion kannustaa hallitusta työn verotuksen kevennykseen

Uutisextran haastattelussa OP:n pääjohtaja ottaa kantaa myös hallituksen kaavailuun ansiotuloverotuksen keventämisestä ensi vuoden budjettiriihessä.

– Työn verotuksen taso ei ole riittävän kannustava. Se ei kannusta tekemään töitä. Kaikki toimenpiteet, jotka keventävät työn verotusta, ovat lämpimästi tervetulleita. Oli ne missä vain ajankohdassa tehtyjä.

Katso koko Uutisextra MTV3-kanavalta tai MTV.fi-palvelusta kello 19.10 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja