Sijoittajat vievät yksiöt nuorten nenän edestä - ja siksi ensiasunnoiksi ostetaan nyt jopa omakotitaloja

2:05
Asuntojen hinnat ovat nousseet koronakriisin aikana kaikissa Pohjoismaissa ennätyslukemiin – Seitsemän uutiset selvitti, miksi.

Asuntojen hinnat ovat nousseet koronaviruskriisin aikaan ennätyslukemiin kaikissa Pohjoismaissa – vastoin odotuksia. 

Samaan aikaan nuorten mahdollisuudet päästä kiinni ensimmäiseen omaan asuntoon ovat heikentyneet, sillä erityisesti kasvukeskusten yksiöiden hinnat ovat karkaamassa ensiasunnonostajien käsistä. 

Asunnon hintojen noustessa myös ensiasunnon ostajien ikä on noussut. Samaan aikaan ostajien määrä on vähentynyt. 

Nordean ekonomistin Juho Kostiaisen mukaan noin puolet tällä hetkellä myytävistä yksiöistä menee sijoittajille. 

– Pidemmällä aikavälillä se tarkoittaa sitä, että nuoret eivät pääse nauttimaan matalasta korkotasosta ja kartuttamaan asuntovarallisuutta hintojen kautta. Pitkään jatkuessa se voi vaikuttaa siihen, että asunnot kasautuvat yhä harvempien käsiin ja varallisuuserot voivat lähteä kasvamaan.

Isommat asunnot kauempana kiinnostavat

OP:n henkilöasiakkaan rahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo, että moni ensiasunnon ostaja ei enää haaveilekaan kalliista keskustayksiöstä. 

– Ensiasunnonostajien ostokohteena ei ole välttämättä enää yksiö varsinkaan Helsingissä, Tampereella, Turussa ja niiden lähikunnissa, vaan siellä päädytään usein kaksioon, kolmioon tai jopa omakotitaloon. Nuoret miettivät, että he saavat samalla rahalla paljon enemmän, kun ostavat vähän kauempaa. 

Pankkien mukaan helpotusta nuorten ensiasuntokauppaan toisi muun muassa riittävä rakentaminen ja kaavoituksen rajoitteiden purkaminen suosituimmilta asuinpaikoilta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja