Hyönteistutkija kertoo, millainen loppukesästä tulee hyttysten kannalta – nyt iholle saapuu mietiskeleviä verenimijiä

Hyönteisguru kertoo parhaat vinkit hyttysiltä suojautumiseen 1:19
Katso myös video: Hyönteisguru Reima Leinosen vinkit hyttysiltä suojautumiseen

Tämän kesän aikana voi vielä kuoriutua uusia hyttysiä. Kyseiset hyttyslajit ovat kuitenkin vähemmän agressiivisia kuin alkukesästä kuoriutuneet hyttyslajit. 

Aikuisena talvehtivat kirsi-, lintu- ja horkkahyttyset voivat vielä kuoriutua tämän kesän aikana, kertoo hyönteistutkija Reima Leinonen. Nämä lajit kuoriutuvat yleensä loppukesästä.

Ne ovat huomattavasti arempia (kuin alkukesästä kuoriutuvat lajit). Kun ne tulevat iholle, ne vähän kuin miettivät, mitä tässä piti tehdä. Mutta kyllä nekin imevät verta, Leinonen selittää.

Leinosen mukaan kirsi-, lintu- ja horkkahyttyset eivät inise yhtä voimakkaasti kuin aiemmin kesällä kuoriutuneet hyttyset, jotka ovat agressiivisempia.

Aikuisina talvehtivat hyttyset ovat aktiivisia niin kauan, kuin kelit pysyvät lämpiminä.

Niin kauan kun on lämpimiä kelejä, aikuistalvehtijat käyvät imeskelemässä meistä verta. Mutta heti kun alkaa kylmenemään, niin kyllä ne sitten vähenevät.

Leinosen mukaan tänä kesänä ei kuitenkaan nähdä enää alkukesän tapaisia suuria hyttysmassoja.

Suomen noin 40:stä hyttyslajista osa kuoriutuu muita lajeja myöhemmin. Myös sijainti voi vaikuttaa hyttysten kuoriutumisaikaan. Jos tietyllä alueella on ollut lunta pitkään keväällä, alueen hyttyset kuorituvat myöhemmin.

Hyttyset rakastavat kehitysvaiheessa kosteutta ja lämpöä, toteaa Leinonen. Hyttysiä kuoriutuu enemmän, kun ilma on lämmin.

Jos on helle, niin kaikki purskahtavat lentoon. Suurin osa yhtä aikaa ja ne eivät lennä ehkä niin pitkään.

Tänä kesänä hyttysiä on ollut vaihtelevasti. Sateisilla alueilla hyttysiä on ollut reilusti. Jos alkukesästä joillekin alueille ei ole satanut tarpeeksi runsaasti, hyttysiä on ollut huomattavasti vähemmän.

Sanoisin, että on ollut normaali hyttyskesä.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat