Hyönteistutkija kertoo hyttystilanteesta – ilmoituksia "valtavista määristä"

Hyytyvätkö hyttyset helteeseen ja uusiin torjuntakikkoihin? 5:14
KATSO VIDEO: Hyytyvätkö hyttyset helteeseen ja uusiin torjuntakikkoihin?

Helteinen kevät on saanut hyttyset kuoriutumaan yhtä aikaa ja valtavina määrinä. Pian tosin helpottaa, rauhoittelee hyönteistutkija. 

Kainuun ELY-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinonen kertoo, että he ovat saaneet ihmisiltä ilmoituksia "valtavista määristä" hyttysiä Etelä-Suomen alueelta. 

Loppukevään helteet ovat saaneet hyttyset kuoriutumaan normaalia enemmän samanaikaisesti. Tämä antaa hyönteistutkijan mukaan valheellisen kuvan kesän hyttystilanteesta. Pian alkaa kuitenkin helpottamaan, sillä hyttyset elävät keskimäärin vain kolme viikkoa kuoriutumisesta. 

Mikä vaikuttaa hyttysten määrään?

Jos talvella on lunta tarpeeksi, se on hyvä hyttysten kannalta, Reima Leinonen kertoo Huomenta Suomessa.

Vielä tärkeämpää on kuitenkin kostea ja lämmin sää kevään ja kesän vaihteessa, kun hyttyset kehittyvät munasta aikuiseksi.

Kun lumi sulaa tuulemalla ja kuivamalla, hyttysiä tulee vähemmän. 

Jos hyttysen antaa pistää alkukesästä kerran kunnolla, kutiaako loppukesällä vähemmän? 

Kyllä sillä varmasti jotakin perää on, Leinonen kommentoi.

Hyttysenpisto aiheuttaa monelle kovaa kutinaa alkukesästä, mutta myöhemmin kesällä siihen ei reagoi yhtä herkästi Leinosen mukaan. 

Jos hyttystä huitaisee kädellä sen pistäessä, jää imukärsää hieman ihon alle. Tällöin se voi kutittaa enemmän kuin jos antaisit sen pistää loppuun. Toisaalta hyttynen myös erittää iholle veren hyytymistä estävää sylkeä, joka kutittaa iholla. 

Leinonen muistuttaa, että vaatetus on paras keino suojautua hyttysen pistoilta. Hyttyset myös karttavat tiettyjä voimakkaita hajuja, kuten laventelin tuoksua.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat