Hybridivoimalasta sähköä Turun saaristoon

Hybridivoimala luo verkkovirtaa voimayhtiöiden hylkäämällä saarella. Useaa energiamuotoa hyödyntävällä järjestelmällä uskotaan olevan rutkasti kaupallisia mahdollisuuksia.

Viimeinenkin Turun saariston sähköistämätön asuttu saari saa nyt verkkovirtaa. Tunhamnin saarella Dragsfjärdissä energia tosin tuotetaan paikallisesti omassa huippumodernissa hybridivoimalassa. Kauppa- ja teollisuusministeriön sekä Tekesin tuella rakennettu Tunhamnin hybridivoimalaitos on Åbo Akademin tietotaitoprojekti. Tällä useaa energiamuotoa hyödyntävällä järjestelmällä uskotaan olevan kaupallisia mahdollisuuksia Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Saariston sähköistyksen väsymätön puolestapuhuja, Åbo Akademin kansleri Christoffer Taxell oli kovin iloinen kytkiessään symbolisesti Tunhamnin voimalaitoksen verkkoon. Brunströmien kolme sukupolvea saavat nyt kahteen taloonsa kaksi kertaa enemmän tehoa kuin pelkästä dieselaggregaatista irtosi. Ja miten puhdasta sähköä. Neljä tuuligeneraattoria ja aurinkopanelit tarvitsevat dieselapua vain hetkittäin. Energian tuotannon ja kulutuksen vaihteluita tasaa huoltovapaa akkupankki.

Åbo Akademissa ja toteuttajayhtiö Nanonissa uumoillaan, että näin modernilla teknologialla toteutettua usean energialähteen pienvoimalaa ei ole rakennettu vielä missään muualla. Nyt laitoksen käyttötaloutta mitataan kuumeisesti. Ensiarvioiden mukaan tuotetun energian hinta ei juuri eroa voimayhtiöiden tariffeista.

- Eräs tärkeä aspekti on se, että tavallisesti kun sähkölasku tulee, me maksamme hurjia maksuja siirroista Täällä sitä siirtoa ei ole, kertoo teollisuustalouden professori Kim Wikström.

Brunströmit olisivat mieluiten ottaneet ihan tavallista verkkovirtaa mantereelta, mutta Fortum on kerta toisensa jälkeen kieltäytynyt vetämästä Tunhamniin 340 000 euron merikaapelia lähimmältä sähköistetyltä saarelta Vänöstä. Hybridivoiman hierojat uskovat, että tällaisia mahdollisia asiakkaita on vielä paljon.

- Tällä hetkellä on miljoonia yksittäisiä tätä kokoluokkaa vastaavia dieseleitä, jotka pyörivät tyhjäkäynnillä. Niillä on erittäin alhainen käyttöaste, kahdeksan prosenttia, ja siihen lisäämällä tuuli-aurinkotekniikkaa, päästään ihan uusiin ulottuvuuksiin, teollisuustalouden professori Kim Wikström sanoo.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 01.11.2004)

Lue myös:

    Uusimmat