Huviveneily kallistuu vuodenvaihteessa

Veneilijöiltä kerättäviä euroja ehdotetaan käytettäväksi imutyhjennysjärjestelmiin.

Huviveneiden polttoaineverotus muuttuu vuodenvaihteessa niin, että monen veneilijän polttoainekustannukset nousevat 25 senttiä litralta. Uusia verotuloja haluttaisiin kohdentaa imutyhjennysverkoston kehittämiseen.

Imutyhjennysjärjestelmät tulivat vesivessallisiin veneisiin pakollisiksi jo kaksi vuotta sitten, mutta tyhjennyskoneita ei ole edelleenkään tarpeeksi.

- Ongelma on, että imutyhjennyspaikkoja ei ole ihan tarpeeksi, eikä ne aina toimi kovin hyvin. Välillä joutuu tekemään työtä yhteisen itämeremme puolesta, sanoo ammattipurjehtija Mika Lehtonen.

Septitankkijärjestelmä tuli pakolliseksi kaksi vuotta sitten veneisiin, joissa on vesivessa. Se tarkoittaa, että veneen wc-tankki pitää tyhjentää imutyhjennyskoneeseen eikä mereen.

- Tämä alusjätelaki lähtee siitä, että venekerhoihin pitäisi imutyhjennyspumppuja hankkia tietty määrä tämmösenä vähän pakkohankintana, sitten hankitaan mahdollisimman halpoja, mahdollisimman huonoja ja sitten ne ovat niin ruuhkaisilla alueilla, silloin niiden käyttö on epämiellyttävää, sanoo Suomen veneilyliiton toiminnanjohtaja Hannu Laine.

Vuodenvaihteessa monen veneily kallistuu, kun moottoreissa käytettävän polttoöljyn verotus muuttuu uuden EU-direktiivin myötä. Tullessaan EU-jäseneksi Suomi sai poikkeusluvan, jonka mukaan veroa on maksettu 7 senttiä litralta plus arvolisävero. Uusi direktiivi kieltää venemoottoreiden polttoaineen erityiskohtelun.

Kun verokohtelu tulee samaksi kuin maaliikenteessä, nousevat veneilijöiden polttoainekustannukset niinkin huimasti kuin 25 sentillä litralta. Veneilyliitto ehdottaakin, että uusia verotuloja suunnattaisiin nyt ympäristönsuojeluun - kuten imutyhjennyspisteisiin.

- Syntyi ajatus, että kun uutta rahaa kerätään niinkin suuria määriä veneilijöiltä, niin nythän ei ainakaan ole tekosyitä sanoa ettei ole rahaa järjestää tätä imutyhjennysasiaa kuntoon, kun vaan jaetaan se oikeisiin kohteisiin, sanoo Hannu Laine.

Selvityksen mukaan maahan tarvittaisiin ainakin sata uutta imutyhjennyskonetta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat