Huumemyrkytykset toiseksi yleisin kuolinsyy alle 40-vuotiailla miehillä – MTV Uutiset vieraili huumeidenkäyttäjien neuvontapisteessä

Huumemyrkytykset ovat toiseksi yleisin kuolinsyy alle 40-vuotiaille miehillä Suomessa. Asiaa selviää torstaina julkaistusta Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen maakohtaisesta raportista.

MTV Uutiset vieraili Helsingin Itäkeskuksessa Symppis-neuvontapisteessä, joka pyrkii ehkäisemään huumeidenkäyttäjien kuolemia.

Huumekuolemia tapahtuu Suomessa noin 200 vuosittain. Määrä on pysynyt viime vuodet samalla tasolla, mutta vuosituhannen alkuun verrattuna huumekuolemien määrä on kaksinkertaistunut.

Asia selittyy huumeiden käytön lisääntymisellä.

Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevassa Symppis-neuvontapisteessä työskentelevä osastonhoitaja Elli Peltola sanoo, ettei tieto kuolinsyyn yleisyydestä hätkähdyttänyt.

– Ei se varsinaisesti hätkähdyttänyt, mutta se on todella ikävä tieto.

Asiakkaita laidasta laitaan

 Peltolan mukaan neuvontapisteessä käy hyvin monenlaisia huumeidenkäyttäjiä.

– Asiakkaita on aivan laidasta laitaan ja eri elämäntilantessa. Voi olla opiskelevia tai työssäkäyviä henkilöitä, asunnottomia tai sellaisia, joilla on oma asunto, Peltola sanoo.

Symppis voi olla ensimmäinen paikka, josta huumeidenkäyttäjä lähtee hakemaan apua ongelmiinsa. Johtava sosiaaliohjaaja Linda Brown sanoo, että kaikki lähtee luottamuksen rakentamisesta.

– Jos tulee tänne vaikka haava sormessa, niin laitetaan laastari ja sitä kautta lähdetään hakemaan sitä vuorovaikutusta ja luottamusta. Pienestä se lähtee, Brown sanoo.

Symppiksessä toimii muun muassa terveysneuvontapiste. Siellä voi tehdä paljon muutakin.

– Tänne voi tulla syömään puuroa, juomaan kahvia ja lukemaan päivän lehdet sekä osallistumaan muuhun toimintaan, Brown sanoo.

"Me emme halua stigmatisoida"

Symppiksessä jaetaan muun muassa puhtaita käyttövälineitä, muun muassa neuloja  ja sinne voi palauttaa käytetyt välineet. Kaiken voi tehdä anonyymisti.

– Meille ei tarvitse kertoa muuta kuin nimimerkki. Me pyrimme olemaan stigmatisoimatta ihmisiä.

Symppiksestä saa myös esimerkiksi rokotuksia tai sukupuolitautitestausta. Sieltä myös ohjataan eteenpäin, mutta jokainen asiakas kohdataan yksillöllisesti.

– Olemme yksillösesti jokaisen asiakkaan äärellä. Siitä sitten lähdetään ohjaamaan eteenpäin.

Osa ei luota edes anonyymeihin palveluihin

Osa huumeidenkäyttäjistä jää kaikkien palveluiden ulkopuolelle. Brownin mukaan on vaikea sanoa, keitä palveluiden tavoittamattomissa olevat ovat.

– Voi olla sellaisia, joiden on vaikea sanoa olevansa huumeidenkäyttäjä, esimerkiksi sellaisia, jotka ovat perheellisiä tai opiskelijoita tai työelämässä kiinni olevia. Voi olla sellaisiakin, jotka eivät vielä luota edes tähän palveluun ja ovat sen takia palveluiden ulkopuolella, Brown sanoo.

Peltolan mukaan Symppis tekee yhteistyötä muiden sosiaalan toimijoiden kanssa.

– Esimerkiksi Helsingin kaupungin liikkuvan lähityön kanssa meillä on paljon hankkeita. He ovat myös avainasemassa ohjaamassa asiakkaita kadulta matalan kynnyksen palveluihin.

Lue myös:

    Uusimmat