"Huumemaailman muoti-ilmiöstä liian kovat tuomiot " – poliisi eri mieltä

Kannabiksen kasvattajien välillä alkaa olla huikeita eroja: toiset tuottavat huumetta itselleen ja mahdollisesti lähipiirille jaettavaksi, toiset perustavat satojen kasvien ammattimaisia viljelmiä.

Asiantuntijan mielestä tämän pitäisi näkyä myös tuomioiden mittaamisessa. 

– Lainsäädäntö ei nykyään huomioi kotikasvattamisen muoti-ilmiötä. Liian ankarilla tuomioilla voi olla varsinkin nuorille suuria vaikutuksia, sanoo valtiotieteiden tohtori, sosiaalineuvos emeritus Tapani Sarvanti.

Sarvannin mielestä on ongelmallista, että kaikesta viljelystä rankaistaan huumausainerikoksena. Pienimuotoinen kasvatus voitaisiin Sarvannin mielestä rinnastaa esimerkiksi huumausaineen käyttöön.

– Jokainen rikosoikeutta ymmärtävä myöntää, että nykyinen järjestelmä on aivan kohtuuton, Sarvanti toteaa.

Poliisilla sama tavoite, eri keinot

Rikoskomisario Pälvi Suokas Hämeen poliisista on Sarvannin kanssa samaa mieltä yhdestä asiasta: ero harrastelijoiden ja ammattilaisten välille on saatava.

Keinot olisivat kuitenkin erilaiset. Myyntiin viljelevien rikollisten tuomioita olisi kiristettävä.

– Henkilökohtaisesti näen, ettei ole järkevää mitata muutaman kasvin kotikasvattajia ja ammattilaisia samalla taulukolla. Lainsäädännössä ja tuomioissa pitäisi näkyä se, jos kannabista kasvatetaan bisneksenä, Suokas sanoo.

Jo nyt poliisi joutuu Suokkaan mukaan keskittymään isompien juttujen selvittämiseen, jotta marihuanaa saataisiin pidettyä pois kaduilta tehokkaammin. 

– Kasvatuksen ammattimaisuus näkyy siinä, miten kasvattamo on rakennettu ja miten kasvien hoitaminen on järjestetty. Onko siihen esimerkiksi tehty rakenteellisesti sellaiset järjestelmät, jotka hoitavat työtä automaattisesti? Tällainen vaatii jo huomattavia varoja verrattuna johonkin puuhasteluun kasvilampun kanssa, Suokas vertaa.

"Vain kontrollin lisääminen hyväksytään"

Sarvanti arvioi, että poliisin toiveet tuomioiden kiristämisestä saavat nykyisessä ilmapiirissä enemmän kannatusta kuin niiden laskeminen. 

– Nykyään hyväksytään vain muutokset, jotka lisäävät kontrollia. Tuomioiden keventäminen vaikuttaisi poliitikkojen mielestä siltä, että annetaan väärää viestiä. Siksi valvontajärjestelmille on olennaista jatkuva paisuminen.

Hän on kuitenkin huolissaan nuorista, jotka jäävät kiinni kasvatuksen kokeilusta, sillä huumausainerikoksesta jää rikosrekisteriin merkintä viideksi vuodeksi. Sarvanti ajattelee, että ankarat tuomiot työntävät ihmisen syrjään, vaikka tuomioiden tarkoituksena on pitää lainkuuliaisuutta yllä.

– Nuorelle kiinnijääminen voi olla ratkaisevan rankka juttu. Tuomion myötä voi menettää työpaikan tai työn saanti vaikeutuu. Leimautuminen voi vaikuttaa pitkään, jos tieto huumausaineiden käytöstä leviää työpaikalle tai kouluun, Sarvanti sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat