Mainos

Huumekauppa ja sisällissota esille Bushin Kolumbia-vierailulla

Yhdysvallat tukee Kolumbiaa sen pyrkimyksissä lopettaa sisällissota ja saada kuriin huumekauppa, jolla sotaa rahoitetaan.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on saapunut Kolumbiaan, Latinalaisen Amerikan kiertomatkansa kolmanteen kohteeseen. Pikavierailun oli määrä kestää vain kuusi tuntia, minkä jälkeen Bushin ohjelmassa oli Guatemala.

Kolumbian-vierailun keskustelunaiheiksi odotettiin nousevan hallituksen taistelun kapinallisia vastaan sekä huumekaupan. Myös Kolumbiassa Bushin arveltiin saavan vastaansa mielenosoituksia Brasilian ja Uruguayn tavoin.

Kolumbian poliisi kertoi saaneensa vierailun alla viitteitä siitä, että vasemmistolainen Farc-sissiryhmä suunnittelisi iskuja Yhdysvaltain presidentin vierailun ajaksi.

Vähän ennen Bushin saapumista viisi pientä pommia räjähti Calin kaupungissa ja läheisessä Buenaventuran satamakaupungissa. Kolme ihmistä haavoittui lievästi.

Vierailun ajaksi Bushin turvallisuutta valvomaan oli valjastettu 21 000 sotilasta ja 7000 poliisia.

Bushin oli määrä tavata presidentti Alvaro Uribe, jota pidetään Yhdysvaltain läheisimpänä liittolaisena Latinalaisessa Amerikassa. Yhdysvaltain demokraatit ovat kuitenkin sanoneet olevansa huolissaan Kolumbian ihmisoikeusloukkauksista ja Uribea lähellä olevien poliitikkojen suhteista oikeistolaisiin puolisotilaallisiin ryhmiin.

Yhdysvallat tukee Kolumbiaa sen pyrkimyksissä lopettaa neljä vuosikymmentä jatkunut sisällissota ja saada kuriin huumekauppa, jolla sotaa rahoitetaan. Tällä vuosikymmenellä rahallista tukea on maksettu yli neljä miljardia dollaria.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.