Huuhkajat-tähti yhä sivussa maajoukkuetehtävistä: "Olemme käyneet pitkiä keskusteluita" – Markku Kanerva otti kantaa hyökkääjälupauksen asemaan

6:58
Päävalmentaja Markku Kanerva kertoo valinnoistaan Huuhkajien lokakuun otteluihin.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueella on edessään kova rupeama, kun se pelaa lokakuussa kolme ottelua kahdeksan päivän aikana. Päävalmentaja Markku Kanerva julkaisi tiistaina joukkueensa lokakuun peleihin.

Suomi kohtaa ensin harjoitusottelussa vieraskentällä Puolan 7. lokakuuta. Kansojen liigan kotiottelut Bulgariaa ja Irlantia vastaan ovat edessä 11. ja 14. lokakuuta.

Kanervan mukaan tiukka otteluohjelma vaatii erityistä suunnittelua.

– Joutunut vähän miettimään ensinnäkin ryhmän kokoa ja pelaajien kuormittamista. Kansojen liigan peleissä on totta kai pääpaino. Siellä menestymällä on mahdollisuus nousta A-liigaan. Mutta ajatellen myös tulevia MM-karsintoja, niiden arvontakorjea, niin senkin takia on tärkeää menestyä siellä, Kanerva pohti maajoukkueen tiedotustilaisuudessa.

Kansojen liigan otteluissa joukkueet voivat tehdä viisi pelaajavaihtoa, Puola-ottelussa kuusi. Kanerva on tyytyväinen suuresta käytettävissä olevasta vaihtomäärästä, sillä se antaa mahdollisuuden pelaajien kierrättämiseen. Vaihtoja miettiessä ratkaisevaa on kokonaisuus.

– Täytyy miettiä, ettei peli ala liikaa sekoamaan. Paljon mietimme, mikä pelaajien kuormitus on. Sitten on se data, mitä saamme seurajoukkueilta, paljonko heitä on kuormitettu. Niitä mietimme, kun suunnittelemme harjoituksia.

Poissaolijoita takaisin

Kanervan joukkue kokee melkoisen muodonmuutoksen syyskuun otteluista. Syyskussa Suomi pelasi Kansojen liigan avausotteluissaan Walesia ja Irlantia vastaan, joista tuloksena oli häviö ja voitto.

Lokakuun joukkueeseensa Kanerva nimesi seitsemän pelaajaa, joita ei nähty syyskuun tapahtumissa.

Suuri muutos näkyy puolustuksessa, kun joukkueen luottotopparit Paulus Arajuuri ja Joona Toivio palaavat ryhmään. Paluun joukkueeseen tekevät myös laidalla viihtyvä Juha Pirinen ja keskikentän Rasmus Schüller sekä kokenut maalivahti Niki Mäenpää. Mäenpää korvaa Anssi Jaakkolan, joka sai hiljattain perheenlisäystä. 

Kanerva kertoo keskustelleensa 26 maaottelua pelanneen ja tällä hetkellä ilman seuraa olevan Mäenpään kanssa maajoukkue-edustuksesta jo aiemmin, kun Jaakkola olkapää leikattiin alkuvuodesta.

– Nyt tarvittiin kolmas maalivahti. Hän tulee mielellään mukaan, tuntee pelajaat ja toimintatavat hyvin ja sopii hyvin joukkueeseen. Hän etsii uutta seuraa ja on hyvässä fyysisessä kunnossa.

Mäenpään sopimus Englannin mestaruussarjassa pelaavan Bristol Cityn kanssa päättyi viime kauteen.

Pohjois-Amerikan MLS-liigassa pelaavat Robin Lod, Jukka Raitala ja Lassi Lappalainen jäivät pois syyskuun otteluista koronavirusrajoitusten vuoksi. Raitala ja Lappalainen palaavat nyt joukkueeseen Kansojen liigan otteluihin, maajoukkueen runkopelaajiin kuuluva Lod ei. Hänen poisjääntinsä selittyy MLS:n otteluohjelmalla. 

– Olemme käyneet pitkiä keskusteluita MLS-seurojen kanssa pelaajien saamisesta. Seurat pelaavat otteluita (maaottelu)ikkunan aikana, se tuo päällekkäisyyttä. Nyt on päädytty siihen, että Jukka ja Lassi ovat mukana, mutta Robinin kohdalla päätettiin, että hän jättää tapahtuman väliin.

Syyskuussa maajoukkueessa pelanneista pelaajista pois jäävät myös loukkaantunut Sauli Väisänen, Santeri Hostikka, Nicholas Hämäläinen ja Rasmus Karjalainen. 

Forssin debyytti?

Englannin mestaruussarjan Brentfordissa pelaava hyökkääjä Marcus Forss nousi hiljattain otsikoihin lauottuaan kaksi maalia kahdessa ottelussa. Ensin Forss, 21, onnistui mestaruussarjassa Huddersfieldiä vastaan ja sitten Liigacupissa WBA:ta vastaan.

Forss nimettiin viime viikolla alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen lokakuun EM-karsintaotteluihin.

Kanervan mukaan Forss on myös isolla listalla ehdolla A-maajoukkueeseen.

– Olen seurannut hänen otteitaan. On ilahduttavaa nähdä, että hän on saanut vastuuta ja onnistunut pari maalia tekemään. Kaikkien kohdalla mietitään, millon on oikea aika ja tarve ottaa kaveri mukaan, Kanerva sanoo.

– Täytyy aina miettiä minkälaista pelaajaa joukkue tarvitsee. Mitä pelaaja tuo hyökkäyksellisesti, kenen kanssa peli voisi toimia, miten puolustus ja erikoistilannepelaaminen onnistuu? Se on aina pohdintaa.

Kanervan mielestä alle 21-vuotiaiden maajoukkue on Forssille hyvä paikka antaa näyttöjä miesten maajoukkuetta ajatellen. Päävalmentaja sanoo, että nuorten joukkue on ollut tietynlainen korkeakoulu maajoukkueeseen nousua ajatellen. Alle 21-vuotiaissa pelaajat saavat hyvät valmiudet ottaa seuraavan askeleen kohti miesten joukkuetta.

Kanervan mukaan Forssin tilannetta katsotaan uudelleen marraskuun otteluiden yhteydessä. Hän muistuttaa, että joukkueessa on rajallinen määrä paikkoja.

– Aina pitää joku pudottaa pois. Mietitään, kuka on sen (paikan) ansainnut ja ennen kaikkea, mikä joukkueen tarve on.


Huuhkajien joukkue lokakuun otteluihin:

Maalivahdit:
Lukas Hradecky
Jesse Joronen
Niki Mäenpää

Puolustajat:
Albin Granlund
Jukka Raitala
Paulus Arajuuri
Joona Toivio
Juhani Ojala
Juha Pirinen
Jere Uronen
Leo Väisänen
Daniel O'Shaughnessy
Nikolai Alho

Keskikenttä ja hyökkäys:
Joni Kauko
Tim Sparv
Glen Kamara
Pyry Soiri
Rasmus Schüller
Thomas Lam
Ilmari Niskanen
Lassi Lappalainen
Robert Taylor
Teemu Pukki
Joel Pohjanpalo
Fredrik Jensen
Jasse Tuominen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja