HUS-alueella tehohoidossa nyt 13 koronapotilasta – vielä pari lisää, niin leikkausoperaatiot voivat vaarantua

Sairaalat kuormittuvat – näin paha tilanne voi olla kuukauden päästä 9:50
Asko Järvinen kertoo MTV Uutiset Livessä tarkemmin, mitä tehohoidon kuormittuminen käytännössä tarkoittaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on tehohoidossa tällä hetkellä 13 koronapotilasta, mutta ylilääkäri Asko Järvinen uskoo tilanteen pahenevan.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

– Vuodeosastolle on tullut lisää potilaita, niin se ennakoi, että osa heistä ajautuu tehohoitoon, Järvinen arvioi.

Hän uskoo potilasmäärän kasvavan loppuviikosta tai ensi viikon alussa. Jos henkilö joutuu koronaviruksen takia sairaalana, hän joutuu sinne yleensä noin viikon koronaviruksen oireiden alkamisesta. Tehohoitoon joudutaan pari päivää sen jälkeen.

– Oletan, että jos rokotustahti ei tästä parane, niin sairaalassa on loppu vuosi tällaisia potilasmääriä, jopa korkeampia.

Muiden potilaiden hoito voi myöhästyä

Koronapotilaiden joutuminen tehohoitoon kasvavissa määrin voi johtaa siihen, että muita aiemmin sovittuja hoitoja joudutaan siirtämään myöhemmäksi koronapotilaiden akuutin hädän vuoksi.

– Leikkauksia on jouduttu perumaan monissa sairaanhoitopiireissä ja uskon, että näin saattaa käydä meillä HUSissa jo ensi viikon aikana, Järvinen epäilee.

Arvio on, että leikkaukset kyetään hoitamaan HUSissa ajallaan ja sovitusti, jos tehohoidon potilaita on alle 15. Järvinen kertoo, että koronapotilaan tehohoito kestää keskimäärin 11 päivää. Tällaisella ajalla voitaisiin hoitaa monta leikkauksen jälkeistä potilasta.

MTV Uutisten toimittaja Raija Kantomaa kysyi Järviseltä MTV Uutiset Livessä, voiko potilaita kuolla tehohoidon kuormittumisen vuoksi. Järvinen myöntää, että riski on olemassa.

– Laskua maksavat ennen kaikkea ne muuta sairautta sairastavat, jotka eivät pääse hoitoon ajallaan, hän sanoo.

– Sillä voi olla vaikutusta siihen, miten siitä sairaudesta toivutaan. Se on se huoli, mitä me täällä sairaalassa tällä hetkellä kannamme muiden potilaiden osalta.

Esimerkkinä Järvinen antaa syöpäpotilaat ja näiden hoidon.

Lue myös:

    Uusimmat