Koronarokottamattomien osuus HUSin sairaalahoidossa on noussut 77 prosenttiin
Koronavirusinfektion vuoksi sairaalahoitoon joutuneista yhä useampi on rokottamaton. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tietojen mukaan 77 prosenttia sairaalahoitoon viikon aikana tulleista potilaista ei ole saanut koronarokotetta.
Tarkasteluajankohta on 11.–17. lokakuuta eli päättyi sunnuntaina. Tätä edeltäneellä viikon tarkastelujaksolla rokottamattomien osuus oli 67 prosenttia.
Luvuissa ovat potilaat, joilla on laboratoriotestillä varmistettu koronavirustartunta ja jotka ovat eristyshoidossa koronan vuoksi, kertoo Hus.
Koronan vuoksi sairaalassa olevia kerrottiin eilen olevan 218, joista tehohoidossa 33 potilasta.
Kolmas rokotuskierros on vauhdissa
Kolmannen koronarokoteannoksen on saanut tähän mennessä noin 77 000 ihmistä, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
THL suosittelee kolmatta koronarokotetta osalle väestöä, sillä lyhyellä välillä aikanaan annettu rokotussarja ei anna niin hyvää suojaa kuin pidemmän aikavälin sarja.
Käytännössä se tarkoittaa, että he, jotka saivat kaksi ensimmäistä pistosta alle kuuden viikon välein, tarvitsisivat kolmannen pistoksen. Lyhyellä annosvälillä rokotetut saivat rokotteensa pääosin joulukuun 2020 ja helmikuun 2021 välisenä aikana, kertoo THL.
Lyhyellä välillä rokotettiin muun muassa terveydenhuollon ammattilaisia ja hoivakotien iäkkäitä asukkaita.
Kolmannen rokotteen mahdolliset haittavaikutukset ovat samoja kuin aiemmilla kierroksilla.
Laitos ei toistaiseksi suosittele hyvin pienen sydänlihas- tai sydänpussitulehdusriskin vuoksi kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille, jotka saivat kaksi ensimmäistä annosta lyhyellä annosvälillä. Rajoitus ei koske voimakkaasti immuunipuutteisia.
THL:n tämänhetkisen linjauksen mukaan myös voimakkaasti immuunipuutteisten tulisi ottaa kolmas koronarokote, sillä heillä kahden rokoteannoksen antama suoja on jäänyt selvästi heikommaksi kuin yleensä.
Tällaisia ihmisiä ovat esimerkiksi he, joille on tehty elinsiirto tai jotka ovat saaneet kantasolusiirron enintään kolme vuotta sitten. Lisäksi vaikea synnynnäinen immuunipuutos voi edellyttää kolmatta koronapistosta. Eräät syöpäpotilaat kuuluvat tähän ryhmään. Sama koskee osaa reumaa ja vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastavista.
Vain alle prosentilla lääketieteellinen syy estää rokotuksen
Terveydelliset syyt estävät vain harvoin koronarokotuksen ottamisen. THL arvioi, että alle prosentilla väestöstä on lääketieteellinen syy olla ottamatta rokote.
THL:n mukaan Suomessa on joitain kymmeniä sellaisia ihmisiä, jotka ovat hyvin allergisia jollekin rokotteen ainesosalle, eikä rokottaminen näin ollen ole perusteltua.
Lisäannosta ei toistaiseksi suositella sellaisille ihmisille, jotka ovat saaneet aiemman koronarokotuksen jälkeen sydänlihastulehduksen.
Lisäksi THL suosittelee, että koronarokotetta ei anneta hyvin hauraille ihmisille, jos saattohoidossa on siirrytty vaiheeseen, jossa ei enää tehdä aktiivisia toimenpiteitä tai hoitoja.
Alle 12-vuotiaat eivät toistaiseksi saa rokotetta. EU:n lääkeviranomainen saattaa hyväksyä jo tämän vuoden aikana 5–11-vuotiaille tarkoitettuja rokotteita, sillä meneillään on useita tutkimuksia lapsille tarkoitetuista koronarokotteista. Tällä hetkellä alle 12-vuotiaille rokotetta ei siis anneta, sillä heille tarkoitettuja myyntiluvallisia rokotteita ei EU:ssa ole.
Uusimmat
-
10:52
Suomen maajoukkuetähden seurassa kuohuu – kahden valmentajan törkeä käytös johti potkuihin
-
10:47
Fortumin ja Finnairin hallitusta ollaan laittamassa uusiksi
-
10:26
Mitä tapahtuu, jos nakkaa kahvinporot viemäriin?
-
10:22
Turkki vie ja Nato vikisee? Tutkijan mukaan Turkin venkoilu ravistelee Naton yhtenäisyyttä ja uskottavuutta
-
10:18
Suomeen perustetaan salamyhkäinen EU-varasto – Huoltovarmuuskeskus paljastaa, mitä 240 miljoonan euron budjetilla hankitaan
-
10:15
Kommentti: Sisu on ajankohtainen, karmeudellaan viihdyttävä toimintapläjäys – päähenkilö ei puhu mitään, mutta sanoo silti kaiken tarpeellisen
-
10:13
Lauri Markkanen sai huiman saaliin tähdistöäänestyksestä – NBA-legenda äimisteli silti sijoitusta: "Se ei ole oikein"
-
10:07
Poliisikopteri lensi asuinalueen yllä illan pimeydessä, kun alkoi äkillinen tulitus – mies yritti ampua kopterin alas USA:ssa
-
09:47
Ähtäri aloittaa valmistelut pandojen palauttamiseksi Kiinaan – hallituksen puheenjohtaja: "Erittäin suuri pettymys"
-
09:30
Epävakaa keli haastaa latujen tekijät – kesän yli säilötyllä lumella hiihtokausi pitenee useilla viikoilla
-
09:25
Jasmin Hamid törmäsi pikkulapsiarjessaan tuttuun ilmiöön: "Tämän täydellisyyden sorkkiminen on ollut aika suuri kynnys"
-
09:13
Suomalaistutkimus selvitti puistoissa ja metsissä käyskentelyn vaikutusta pääkaupunkilaisten terveyteen – pelkkä viheralueen läheisyys ei riitä
-
09:13
Teknologia-alan sovintoehdotus hylättiin – "Voi olla todennäköistä, että lakot toteutuvat"
-
08:47
Vapaaottelun Euroopan mestari Sauli Heilimö, 41, on kuollut
-
08:26
Ukraina vaatii Novak Djokovicin isän poistamista tenniskatsomosta – Venäjä-sympatiat tyrmistyttivät: "Hänen tulisi pyytää tapahtunutta anteeksi"
-
08:10
ISW: Venäjällä on varastossaan droneja enää muutaman laajan iskuun – MTV seuraa sotaa
-
08:03
Rick Astley aloitti oikeustaistelun – väittää räppärin jäljitelleen Never Gonna Give You Up -kappaleen lauluosuutta
-
08:02
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis paljastavat tavoitteensa EM-kotikisoihin
-
07:25
Sydän- ja verisuonisairaudet tappavat suomalaisia – näin voit pienentää sairastumisriskiäsi: "Pystyy todella paljon vaikuttamaan"
-
07:19
Uzbekistanilaismies ajoi rekalla ihmisten päälle New Yorkissa – tuomittiin murhista ja terrorismista
-
Lataa lisää