Hurrikaani Sandy sai aikaan vauvabuumin

Hurrikaani Sandy sai vuonna 2012 aikaan mittaamattomia tuhoja Yhdysvalloissa. Katastrofi poiki onneksi jotain hyvääkin. Osassa New Jerseyn sairaaloita on nimittäin nyt ennätysmäärä syntyneitä lapsia, jotka on saatettu aluilleen tuona kohtalokkaana päivänä.

Sandy-hurrikaani aiheutti vuonna 2012 tuhoja yli kahdessakymmenessä Yhdysvaltain osavaltiossa. Yksi niistä oli New Jersey, jossa on nyt meneillään vauvabuumi, US Today uutisoi. Eri klinikoilla syntyvyys on lisääntynyt 20-34 prosenttia tavanomaisesta.

– Ihmiset vain rakastavat hurrikaaneja ja seksiä, professori Richard W.Evans kertoo.

Utahin yliopistossa työskentelevä Evans on tutkinut hurrikaanien vaikutusta hedelmällisyyteen ja on sitä mieltä, että hurrikaani Sandy on vaikuttanut hedelmällisyyteen muita myrskyjä voimakkaammin. Tämä näkyy tilastoissa. Heinäkuussa 2013 vauvoja arvellaan syntyvän esimerkiksi Monmouthin sairaalassa lähes 700, kun viime vuonna sama lukema oli vain 371.

Kaikki eivät Sandyn tullen joutuneet juoksemaan henkensä edestä. Evansin mukaan kasvaneet hedelmällisyysluvut ovatkin tulosta siitä, että osa ihmisistä jäi Sandyn tullen paikoilleen ja nautti myrskyn tuomasta jännityksestä.

– Jos valot ja sähköt menevät, mutta voit pysyä kotona, syntyvyys kasvaa, Evans kertoo.

Vuonna 2010 Evans esitteli julkaisun, jonka mukaan lievät myllerrykset, kuten trooppiset myrskyt ja hurrikaanit vaikuttavat positiivisesti hedelmällisyyteen – suuremmilla myrskyillä on sitä vastoin päinvastainen vaikutus. Maakunnissa, joissa Sandyn myrskyvaroitus oli matalampi, syntyvyys siis kasvoi.

Hurrikaanit ja muut korkeasti latautuneet tapahtumat voivat myös psykiatri Christine C. Tintorerin mukaan lisätä seksuaalista aktiivisuutta. Katastrofien aikaan vuorovaikutuksen ja läheisyyden tarpeemme kasvaa. Gary W. Lewandowskin teorian mukaan pelko myös lisää kiihottumista.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lähde: US Today

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja