Vauva tuli yllätyksenä – miltä tuntuu, kun saa kuulla olevansa viimeisillään raskaana?

Miltä tuntuu, kun saa tietää olevansa raskaana ja aikaa vauvan syntymään onkin vain kolme kuukautta – tai peräti yksi viikko? AVA kertoo kahden naisen tarinan.

Raskaus kestää tavallisesti noin yhdeksän kuukautta. Odotusaikana on siis hyvin aikaa valmistautua lapsen syntymään niin henkisesti, fyysisesti kuin käytännön kannalta. Kaikilla paljon puhuttua aamupahoinvointia ei ole, mutta entä jos kuukautisetkin tulevat raskauden aikana normaalisti?

Miltä tuntuu, kun saa kuulla olevansa viimeisillään raskaana silloin, kun odotuksesta ei ole ollut mitään merkkejä? Kaksi naista kertoo AVAlle oman tarinansa.

Minäkö äiti?

Jenni* alkoi epäillä olevansa raskaana, kun hän oli viikolla 26 eli kuuden ja puolen kuukauden odotuksen jälkeen. Raskaustesti osoittautui positiiviseksi.

– Testin tulos oli ensin todella iso shokki, enkä tiennyt purskahtaisinko itkuun vai alkaisiko nauraa. Tunteet nousivat pintaan saman tien, Jenni muistelee.

Tieto herätti paljon kysymyksiä.

– Miten pärjään? Minäkö äiti? Miten en ole aikaisemmin huomannut mitään? Totta kai mietin, että entä jos vauvalla on jokin hätänä – ja koska lapsen isä ei ole kuvioissa mukana, niin miten sen joskus lapselleni selitän, Jenni kertoo.

Jennin lähipiiri yllättyi uutisesta, mutta tottui ajatukseen nopeasti. Vanhemmat, muu perhe ja ystävät ovat olleet Jennin tukena ja apuna ennen vauvan syntymää kuin sen jälkeenkin.

Pahoinvointia ei Jennillä missään vaiheessa ilmennyt ja kuukautisetkin tulivat säännöllisesti, mutta kestivät vain lyhyemmän aikaa.

– Jälkikäteen ajatellen voi olla, että joitain pieniä elonmerkkejä mahassa on ollut – mutta jos niitä ei osaa yhdistää raskauteen, ei niitä huomioi samalla tavalla, Jenni pohtii.

Vauvan saapumiseen oli aikaa valmistautua kolme kuukautta. Siitä alkoi tarvittavien tavaroiden hankkiminen ja muutto toiseen kaupunkiin. Jenni oli 22-vuotias, kun tyttö syntyi.

– Tietenkin sitä toivoisi, että olisi tiennyt raskaudesta aikaisemmin, mutta se ei olisi muuttanut päätöstä lapsen pitämisestä. Tyttö on nyt kolmen kuukauden ikäinen, täysin terve ja iloinen pakkaus.

Jenni myöntää, että jos olisi tiennyt raskaudestaan ajoissa, olisi tehnyt kaiken eri tavalla.

– Alkoholia join melko paljon, syöminen oli mitä oli ja unirytmini eivät olleet täsmälliset. Olin todella huolissani koko ajan siitä, mitä vauvalle on voinut mahassa tapahtua. Vaikka en tiennyt, että olen raskaana, niin syyllisyys painoi jälkeenpäin paljon, Jenni kertoo.

Viikko aikaa valmistautua

Kaisa*oli suunnitellut puolisonsa kanssa lasta, mutta esikoinen oli silti melkoinen yllätys. Kun kuukautisia ei kuulunut kahteen kuukauteen, hän ajatteli raskauden alkaneen ja meni neuvolaan. Vastaanotolla selvisi, että odotus oli jo pitemmällä. Arvion mukaan laskettuun aikaan oli noin kuukausi. Tuolloin 25-vuotiaan Kaisan kuukautiset olivat tulleet normaalisti yli puoli vuotta, eikä Kaisalla ollut kertaakaan pahoinvointia.

– Olihan se yllätys. Alussa iski tietysti pelko, onko lapsella kaikki hyvin. Olenko syönyt terveellisesti tai aiheuttanut tietämättäni häiriöitä lapsen kasvuun? Piti myös miettiä, mitä kaikkia tarvikkeita vauvaa varten tarvitsemme, Kaisa kertoo.

Parin lähipiiri suhtautui hyvin. Uutinen oli monelle yllätys, etenkin, kun he saivat kuulla lasketun ajan olevan niin pian. Vaikka laskettuun aikaan piti olla kuukausi, vauva syntyikin kaikkien yllätykseksi jo viikon kuluttua ensimmäisestä neuvolakäynnistä.

– Kävin sokerirasitustestissä, joka todennäköisesti laukaisi synnytyksen, sillä lähdin sairaalaan synnyttämään vielä samana iltana, Kaisa muistelee.

Lapsi syntyi terveenä ja normaalin kokoisena, joten hänen todettiin syntyneen ajallaan.

– Neuvolasta epäilivät arvioineensa lasketun ajan pieleen, koska arvioita on kuulemma vaikea tehdä raskauden ollessa niin loppuvaiheessa. Emme olleet ehtineet viikossa hankkia paljoakaan tavaroita, mutta saimme sentään turvakaukalon sukulaisilta, että saimme lapsen kotiin sairaalasta, Kaisa nauraa.

Kaisa harmittelee, että odotusajasta nauttiminen jäi kokematta. Jos hän olisi tiennyt edessä olevan yhdeksän kuukautta odotusaikaa, hän olisi saanut keskittyä rauhassa raskauteen ja vauvan terveyteen. Jos lapsella ei olisi ollut kaikki hyvin, hän olisi syyttänyt itseään.

– En käytä alkoholia, mutta olisin voinut syödä raskauden aikana ehkä terveellisemmin, Kaisa pohtii.

Kokemuksen seurauksena toista lasta yrittäessään Kaisalla oli stressi siitä, huomaisiko hän ajoissa olevansa raskaana. Hän ravasi apteekissa hakemassa raskaustestejä ja teki niitä vähän väliä.

– Kun toisen lapseni kohdalla sain alusta lähtien tietää olevani raskaana, huomasin, että vauvan liikkeet tuntuivat siltä, kuin vatsassa liikkuisi pieniä ilmakuplia. Jälkikäteen ajateltuna saatoin siis tuntea tällaista pientä kupruilua vatsassa esikoiseni aikana, mutta en osannut yhdistää sitä raskauteen, kun en muuten tuntenut vauvan liikkeitä millään lailla. Kaveri on saanut olla siellä ihan rauhassa!

* Haastateltavien nimet muutettu. Kuvien henkilöt eivät liity juttuun.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat