Kalifornia odottaa Hilary-katastrofia, jollaista ei olla nähty 84 vuoteen – "Pelkään, että ihmisiä kuolee"

Kaliforniassa valmistaudutaan trooppiseen myrskyyn, jollaista ei ole nähty 84 vuoteen 2:15
Näin Long Beachilla valmistauduttiin tulevaan trooppiseen myrskyyn.

Etelä-Kalifornian rannikkokaupungeissa valmistaudutaan tänään saapuvaan trooppiseen Hilary-myrskyyn, joka voi tuoda mukanaan kerralla vuoden sademäärän.

CNN:n mukaan Hilaryn odotettiin alunperin olevan hurrikaani, mutta sen voima on heikentynyt trooppiseksi myrskyksi. Siitä on kuitenkin tulossa voimakas myrsky, joka voi aiheuttaa hengenvaarallisia tulvia. 

Los Angelesin piirikunnassa sijaitsevassa Long Beachin kaupungissa asukkaat valmistautuivat kuumeisesti tulevaan hirmumyrskyyn täyttämällä hiekkasäkkejä suojatakseen kotejaan tulvavesiltä. 

– Hiekkasäkit ovat avainasemassa kotien suojelun varmistamiseksi, Long Beachin palopäällikkö Jake Heflin kertoo uutistoimisto Reutersin julkaisemalla videolla. 

Tilanne on Kaliforniassa poikkeuksellinen, sillä Hilaryn kaltaista trooppista myrskyä ei ole koettu alueella 84 vuoteen. 

– Kun tätä Long Beachin aluetta rakennettiin, valmistauduttiin hyvin kausittaisiin tulviin. Mutta tällä kertaa hurrikaani on aivan erilainen, Long Beachilla asuva Ray Gonzalez sanoo.

Kaliforniaan voi sataa myrskyn myötä koko vuoden edestä vettä ja rannikolla Hilary voi aiheuttaa suuria aaltoja. Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NCH) mukaan rankkasateiden ja aallokon lisäksi alueella voi esiintyä yksittäisiä tornadoja.

Kalifornian osavaltio valmistautuu myös myrskyn aiheuttamiin sähkökatkoksiin. 

Erityishuomio maastopaloalueille

Kaliforniassa keskitytään nyt erityisesti vähäsateisiin asuinalueisiin, jotka ovat vastikään kärsineet maastopaloista.

– Pidämme erittäin tarkasti silmällä aavikkoalueitamme San Diegon ja Los Angelesin itäpuolella. Jotkut näistä alueista voivat saada kaksinkertaisen määrän vettä vuoden sademäärään verrattuna vain yhden päivän aikana, Kalifornian kuvernöörin hätätilapalvelujen varajohtaja Brian Ferguson toteaa CNN:lle.

Palanut maasto voi hylkiä vettä samalla tavoin kuin kivetys. Näin sadevesi valuu nopeasti ja erityisesti alamäessä sijaitsevat talot ovat alttiita äkkitulville. 

MTV Uutisten meteorologi Pekka Poudan ennusteiden mukaan kuiville alueille, kuten Nevadan lähellä sijaitsevaan Kuolemanlaaksoon, saattaa rankkasateiden myötä muodostua järvi. 

– Tuolla alueella on aavikkoisia luonnonpuistoja ja mitä tapahtuu, kun sinne tulee saavillinen vettä neliömetrille? Se ei pääse imeytymään ja se jää siihen lillumaan. Jännä nähdä, mitä tapahtuu, Pouta sanoo sunnuntaiaamun Huomenta Suomessa.

Long Beachille hiekkasäkkejä täyttämään saapunut Eugenia Adler oli huolissaan tulevien tulvien aiheuttamista tuhoista.

– Tietenkin ihmiset menettävät tulvissa omaisuuttaan, mutta tulvat, joissa ihmisiä kuolee, ovat toinen asia. Pelkään, että ihmisiä kuolee, Adler kertoo Reutersille.

Pekka Pouta kertoo Kaliforniaa lähestyvästä Hilary-myrskystä 1:39
Meteorologi Pekka Pouta kertoo, millaisia sademääriä Kaliforniaan on odotettavissa.

Lue myös:

    Uusimmat